”Jag känner fascination över hur fort livet går”

Jag träffar 50-årsjubilerande Magdalena Lidestam en regnig fredagsförmiddag på ett kafé i Västervik. Det dröjer inte länge innan vi pratar politik, skola, barn och åldrande. Hon fyller snart jämnt. Vi börjar dock med att grotta ner oss i skolans värld.

Magdalena Lidestam är född och uppvuxen i Mjölby men efter studenten flyttade hon runt en hel del innan hon slutligen hamnade i Överum. Bland annat bodde hon i Vimmerby.

Magdalena Lidestam är född och uppvuxen i Mjölby men efter studenten flyttade hon runt en hel del innan hon slutligen hamnade i Överum. Bland annat bodde hon i Vimmerby.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

födelsedag2022-11-22 18:40

 – Skolan borde ha större möjligheter kring individuella anpassningar och personalen borde ha en ökad kunskap om neuropsykiatriska diagnoser, säger Magdalena.

 Hon förespråkar nivåindelning, mindre grupper och särskilda undervisningsgrupper. 

– Oavsett om man är hög- eller lågpresterande så ska man kunna uppnå sin fulla potential. Som förälder har vi så blandade erfarenheter av skolan. Periodvis har jag varit väldigt arg och frustrerad och tyckt att mina barn inte har fått hjälp när det gäller exempelvis mobbning. Man har helt enkelt inte gjort tillräckligt.

undefined
Magdalena Lidestam är född och uppvuxen i Mjölby men efter studenten flyttade hon runt en hel del innan hon slutligen hamnade i Överum. Bland annat bodde hon i Vimmerby.

I ett läge då ett av barnen utsattes för mobbning valde Magdalena att byta ut den kommunala skolan mot en friskola för det barnet, ett val hon inte ångrar. 

– Där fick vi väldigt goda erfarenheter, säger hon. 

Hon tycker att kommunerna runt om i landet borde prioritera annorlunda, att man borde lägga mer pengar på extrainsatta resurser när lärarna inte själva har möjlighet att finnas till för alla inom klassrummets fyra väggar.

– Föräldraskapet är inte lätt, men barnen är det viktigaste vi har, säger hon innan vi lämnar skolans värld och jag får bekanta mig mer med hennes bakgrund. 

Magdalena är född och uppvuxen i Mjölby, men efter studenten flyttade hon runt en hel del. 

– Jag bodde i Linköping, därefter i Danmark, på Bornholm, i ett år. Där gick jag glas- och keramikskolan, men sedan flyttade jag till Vimmerby där min nuvarande man då bodde och efter det blev det Göteborg. 

undefined
Många känner nog till Magdalena Lidestam från bloggen "Låt oss prata om skolan", som hon skrev i Västerviks-Tidningen. Bloggen handlade om skolan ur ett föräldraperspektiv.

Magdalena och maken Jörgen har varit tillsammans i 24 år. 

– Vi träffades precis när jag skulle flytta till Danmark för att gå konstutbildningen, men jag hade svårt att trivas eftersom han bodde så långt bort, så jag flyttade hem till honom i Vimmerby istället, säger hon. 

Efter bara något år flyttade paret till Göteborg för jobb och studier. Magdalena fick jobb hos en försäkringsmäklare och Jörgen studerade på Handels en period. Det var i Göteborg som deras första son föddes. Med föräldraskapet kom också en längtan efter trädgård och hus, ett annat liv än det Göteborg hade att erbjuda. 

– Livet får lite andra prioriteringar när man får barn, så vi köpte Överums "ruckligaste" hus 2003. Vi skulle ha det som sommarstuga.

 Huset hade stått tomt länge och de började genast renovera.

– Vi kände att det var så skönt att vara i Överum, att kunna parkera utanför huset och sonen lekte i trädgården. Det var väldigt lugnt och behagligt.

I samma veva blev Magdalena uppsagd från sitt jobb i Göteborg och då blev valet inte så svårt. 

– Då blev det ju enkelt att börja om någon annanstans och Jörgen som var hantverkare började istället söka uppdrag runt Västervik.

Så hamnade de alltså i huset i Överum på heltid, där de bor än idag och vi dyker in i ett nytt ämne. Magdalena Lidestam har länge varit politiskt aktiv, men 2019 lämnade hon Moderaterna. Nu har hon återigen blivit politiskt engagerad, i ett nytt parti.

– Jag har blivit distriktsordförande för Medborgerlig Samling, ett liberalkonservativt parti, de är vad jag tycker att Moderaterna borde vara. 

undefined
"Man märker det när barnen plötsligt blir stora och när man kan säga att det där hände för 30 år sedan”, säger Magdalena Lidestam om att fylla 50 år

Det Magdalena brinner mest för är att frågor som vad skattepengarna går till och fokus på kärnverksamheter. 

– Det jag uppskattar med detta parti är att man förespråkar meritokrati och tar avstånd från identitetspolitik. För mig är det oviktigt vilket kön eller vilken hudfärg någon har. Jag tycker att det är kompetens som ska avgöra vem som ska få ett jobb, säger hon och tillägger att hon tycker partiet har ryggrad och står upp för frågor fullt ut.

Partiet har inte haft några större framgångar, men har mandat i sex kommuner. I Västervik kandiderade de inte, men det hindrar inte Magdalena från att tro på partiet och hennes politiska intresse har vuxit med åren. 

– Ju äldre jag blir, desto viktigare har det blivit för mig.

Då har vi ett ämne kvar. Magdalena tycker att det känns overkligt att fylla 50 år.

– Man märker det när barnen plötsligt blir stora och när man kan säga att det där hände för 30 år sedan. Jag känner fascination över hur fort livet går, man har inte all tid i världen och man märker att det inte är självklart att man har hälsan när jämnåriga får sjukdomar och försvinner bort. Man ska vara tacksam för varje dag i livet, säger Magdalena och det är dags att lämna det varma kafét för att bege oss ut i höstrusket. 

undefined
Magdalena Lidestam lämnade Moderaterna 2019. Nu har hon återigen blivit politiskt engagerad, i partiet Medborgerlig samling.
Grattis!

Magdalena Lidestam

Fyller: 50 år den 23 november.

Bor: I Överum.

Familj: Maken Jörgen, fyra gemensamma barn, tre söner som är 20, 17 och 15 år och en dotter som är 10 år. Barnen har även tre storasystrar, som Jörgen hade sedan tidigare. 

Gör: Jobbar som arbetsförmedlare.

Intressen: Barnen och konst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!