Det elaka viruset som har lamslagit hela världen har slungat Malin Sjölander tillbaka till den tid då hon själv slogs för sin överlevnad. Den våren då hon fick ett cancerbesked med en mycket dålig prognos.
– Det verkade inte som om jag skulle få uppleva min 50:e födelsedag. Det såg riktigt illa ut, säger hon när vi har slagit oss ner på behörigt avstånd i hennes trädgård.
Det var på våren 2016 som Malin började känna sig trött. Hon tränade inför Göteborgsvarvet och vid ett tillfälle, på ett gym i Stockholm, kunde hon helt enkelt inte springa på löpbandet.
– Jag rasade ihop. Efter en läkarundersökning konstaterades blodbrist och senare, några veckor in i maj, fick jag beskedet att det var livmoderhalscancer som spritt sig och det blev fullt pådrag med behandling.
Året innan hade Malin gift sig med sin Fredrik. Den här sommaren minns hon hur hon i sitt huvud planerade för sin begravning. Så illavarslande var prognosen för överlevnad.
Behandlingen i Linköping var svår, men kroppen svarade och i ett läge fick Malin positiva signaler från vården.
– De talade om att de inte kunde se tumören längre och det gav mig kraft att kämpa vidare, även om det var långt från säkert att det skulle gå vägen.
Under tiden som behandlingen pågick var hon mån om att sköta sina uppdrag i politiken.
– Jag var med på alla möten och pratade inte om min sjukdom. Då. Men efter ett år ungefär bestämde jag mig för att vara öppen.
Malin menar att cancern kan likställas med att råka ut för en bilolycka.
– Det är ett trauma och det bästa är att berätta och prata om det. Både för en själv och för att visa andra att de inte är ensamma.
Hon upplever att vissa sjukdomar är enklare att prata om än andra. Även olika cancerformer. När det gäller cancer i könsorganen eller tjocktarmen finns stor osäkerhet och tabun.
– Vi måste vänja oss att prata om det. Jag ser mig själv lite som en budbärare där.
Att ha överlevt cancer innebär inte att livet återgår till det normala. Kroppen är förändrad och Malin är noga med att sköta kost och träning. Varje söndagskväll lägger hon in promenader och löpning i den kommande veckans schema.
– Om jag slarvar med träningen känner jag av det direkt.
Det rådande världsläget med pandemin har gjort att Malin återupplever den tid som hon själv var sjuk.
– Det var ju inte självklart att jag skulle få fira min 50:e födelsedag, men jag kommer att fira den som en hyllning till livet. Samtidigt som jag lider med dem som nu kämpar för sina liv.
Innan coronakrisen slog till hade Malin planerat ett kalas med många gäster. Det skjuts på framtiden. Men fira, det ska hon, på något sätt.
– Det blir något litet och dricka bubbel, det vill jag.
Malin Sjölander var aktiv som moderat lokalpolitiker i Västervik 2006 till 2014 och har uppdrag i regionen sedan 2015. Idag är hon oppositionsråd i Kalmar län och vice ordförande i regionstyrelsen. Samhällsintresset har funnits med sedan hon var liten.
– Farmor var sosse ut i fingerspetsarna. Vi pratade ofta politik vid hennes köksbord ute på Gränsö. Det var hos henne jag lärde mig att man kan diskutera vettigt trots att man har olika åsikter om saker.
En av hennes nuvarande hjärtefrågor är att motverka könsstympning och hedersförtryck.
– Jag har ökat min kamp och driver på i debatten. För att göra det måste man vara modig och stå stark.