Sysse Eklund fyller 100 år

Sysse Eklund 100

Sysse Eklund i Vimmerby fyller 100 år den 7 maj.

Sysse Eklund i Vimmerby fyller 100 år den 7 maj.

Foto: Chris Hilli

Födelsedag2020-05-06 09:00

Alva Margareta Lindberg föddes 7/5 1920 i Brostugan, Lönneberga, som yngsta barnet i en skara på sju.

Till en början kallades hon allmänt ”lillasyster”, men en grannpojke kunde inte uttala detta, utan gav henne smeknamnet Sysse, ett namn som sedan följt henne genom hela livet.

Hon började hjälpa till i familjens charkuteriaffär och fortsatte sedan inom denna bransch till sin pensionering.

På 1940-talet kom en ung man från Järnforsen, Gösta Eklund, till en av de andra affärerna i samhället och tycke uppstod mellan de två.

1946 gifte de sig och 1949 kom sedan en dotter till världen. Gösta och Sysse övertog familjens affär och arbetade sedan sida vid sida med den tillsammans med Sysses pappa i bakgrunden. Affären köptes sedan upp av Wides och Sysse följde med till charken i den nya affären.

Fritiden ägnade de båda främst åt umgänge med familj, släktingar och vänner, på somrarna i stugan vid sjön Linden. Eftersom de tyckte om att sola och bada, gjorde de många resor både inom landet och utomlands.

1988 dog Gösta Eklund, men Sysse bodde kvar i det hus där hon föddes till 2012, då hon flyttade till en liten lägenhet i Silverdalen. 

Med viss hjälp från hemtjänstpersonal under senare år bodde hon kvar i lägenheten till 2019. Vid 99 års ålder ansåg hon sig tillräckligt gammal att söka plats till ett äldreboende. Hon bor därför sedan första advent förra året på Lindgården i Hultsfred, där hon tillbringar sina dagar med att läsa tidningar, se på tv och hålla kontakten telefonledes med släkt och vänner.

Trots att coronaviruset sätter stopp för det riktiga firandet hoppas dottern Margareta och dotterdottern Anna, samt hunden Signe, att Sysses 100-årsdag ska bli minnesvärd och trevlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!