I början av 1930-talet gick en ny väckelse fram i Småland och de som hört unga och karismatiska Lilly Gustavsson från Djursdala som evangelist valde ofta att slå in på hennes väg. Det sägs att "hon knappt kunde predika, men hon kunde gråta och känna in". De som kom på väckelsemötena blev starkt berörda.
– Det uppstod behov av gemenskap i en ny församling i Rumskulla och det skedde i juli 1932, säger Yngve Svensson, kassör i jubilerande Taborförsamlingen.
Den som fick nr 1 i matrikeln när Tabor bildades sommaren 1934 var 14-barnsmamman Klara Karlsson i Grönshult. Hon var med sina 70 år äldst, men utöver henne och en 68-årig man var det idel unga entusiaster. Hälften mellan 20 och 29 år, fem var 18 år – en av 18-åringarna var Bertil Backheden, lanthandlare i Rumskulla, som valdes till ordförande och som kom att stå i ledningen för församlingen i stort sett hela sitt liv. Yngst var Erik Brorsson, 17 år.
Söndagsskoletraditionen i Rumskulla var stark sedan mitten av 1800-talet och togs upp av den nya församlingen.
– Under 40-, 50- och 60-talen bedrevs söndagsskola på sju orter, nämligen Tabor, Solbacka, Wentzelholm, Ydrefors, Övrakulla/Källehorva, Grönsved och Tyresbo. Barn- och ungdomsarbetet har varit en av de största verksamheterna i församlingens historia, och engagerat många medlemmar under åren. De flesta av bygdens barn och ungdomar har nog varit berörda av församlingens verksamhet på något sätt, inte minst i Tyresbolägren, som startade 1958. I år hölls det 65:e lägret och sammantaget är det flera hundra som har fina minnen och upplevelser därifrån.
Känslan för mission var grundad i den nya församlingen långt innan den blev till. Redan 1890 reste en Rumskullabo, August Karlsson från Grönshult/Glasshult, till Kina. Karlssons berättelser väckte intresse och missionsengagemanget blev ett starkt inslag i församlingen. Det dröjde dock till början av 1950-talet innan Tabor fick skicka sin första egna medlem, Svea Larsson, som missionär till Sydafrika. Medlemmar har därefter missionerat i bland annat Tanzania, Botswana och Papua Nya Guinea.
– Missionsengagemanget sträcker sig dock till betydligt fler länder då vi stöder olika projekt och missionärer som inte har sina rötter i Rumskulla.
De 90 åren firas nu i helgen. På lördag med öppet hus och med sånger som kännetecknar de nio decennierna och på söndag medverkar tidigare anställda pastorer i en jubileumsgudstjänst. Äldst är alltså Josef Gustavsson, 96, som var pastor i Rumskulla på 1970-talet.