Julrim vid brasan, med "Signe med cykeln"

Vad gör man, när listan på allt det roliga man vill göra innan jul, står kvar, samtidigt som listan på alla måsten verkar växa? Därtill ser man ut som en skugga av sig själv. Liknar faktiskt en väldigt sur kopia av Britta Besk.

"Signe med cykeln" har bjudit in till glöggmys och julklappsrim vid brasan och gänget går loss ordentligt med rimmandet.

"Signe med cykeln" har bjudit in till glöggmys och julklappsrim vid brasan och gänget går loss ordentligt med rimmandet.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Krönika2021-12-10 07:44
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Och så retar man upp sig på bagateller, som att hyllan där ansjovisen brukar stå i butiken, gapar tom. Ansjovisbrist, enligt handlarn. Vad gör man? Man plockar fram "Signe med cykeln". Hon har en realistisk syn på julstök och krav. Denna kväll har hon bjudit in tjejgänget till mys med glögg, skinksmörgås och julrim. 

Brasan sprakar, fniss och skratt avlöser varann. ”Jag ska ge Sven bort i Busk ett par hemstickade raggsockor och lite saffransbröd som tack för att han har hjälpt mig i trädgården i år, säger Gullan. Har ni förslag på rim?” Hjördis svarar: ”Tack för all hjälp i år. Önskar nu julefrid för hälar och tår. Så trä in skankera i ullen och njut utå kaffet och lussebullen!” Gullan gör tummen upp. 

undefined
"Signe med cykeln" har bjudit in till glöggmys och julklappsrim vid brasan och gänget går loss ordentligt med rimmandet.

”Vänskapliga julklappar, skänkta med tacksamhet, är nog de roligaste att ge bort och få, säger Signe. Vi har ju kommit till det stadiet då man inte får så många gåvor av jultomten. Men hör ni, jag har faktiskt tänkt ge Britta Besk en julklapp. Jag hittade den här skrattmasken i affären. Hon håller upp en tandlös mask med ett brett leende framför ansiktet och gänget viker sig dubbla av skratt. Jag lägger den i hennes brevlåda, med det här rimmet: ”Du har allt ett underligt beteende, som aldrig bju’r på ett leende. Den här suddar bort din sura min. Och du går runt med ett fånigt flin!”

Karin torkar bort tårarna av skratt. ”Jag vet i alla fall en som fick många paket redan i november, berättar hon. Min kusin Margareta skulle för första gången handla på nätet. Hon hade sett ett snyggt tyngdtäcke inklätt i flanell och blev helt såld, frusen som hon är. Men när hon hade beställt ett så lyckades hon inte komma vidare utan hon tryckte och tryckte och såg inte att hon på så sätt beställde flera. Dessutom tittade hon inte på bekräftelsen utan hon var så nöjd med sig själv att det funkat. Två dagar efteråt kom inte bara ett, utan nio täcken! Och därtill en saftig faktura. Margareta blev helt förtvivlad. Det blev en sömnlös natt som kom med flera problem. Hon har nämligen ett emaljöga. Det kan sitta inne även nattetid men ibland ska det läggas i någon form av antibakteriell lösning. Hon hade det i ett glas på nattduksbordet invid sitt vanliga vattenglas. Men nu var hon så uppjagad att hon tog fel glas när hon skulle dricka och svalde ögat! Hon har ett öga i reserv så det var ingen kris på samma sätt som med täckena. Dagen därpå fick hon till sin lättnad hjälp av en yngre släkting med att ändra på beställningen och returnera dem. 

Men ett par dagar senare fick hon så förskräckligt ont i de nedre regionerna och fick åka akut till vårdcentralen. Doktorn bad henne dra ner byxorna och böja sig fram och så tittade han med ett förstoringsglas mot ändalykten och skrek till: ”Oh himmel! Det är ju en massa folk där inne!”. Men det var ju bara Maggans öga, som ville ha hjälp ut. Jag ska ge henne en flaska whisky i julklapp. Förslag på rim?” Signe smuttar på glöggen och harklar sig: ”Håll fingrarna i styr, annars blir shoppingen dyr. Håll ett öga på vad du sväljer! Föreslår att du detta väljer. Det gör susen i vinterkvällen och du blir varm och glad under flanellen!” 

Där lämnar vi Signe och gänget och tackar för julefröjden. Ja, Julen kommer. Med eller utan ansjovis. Önskar alla, även Britta, en riktigt God Jul, fylld av glädje, vänskap och gemenskap! 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om