Döden i frysen – men livet pĂ„ hedersplats!

Signe med Cykeln hade precis konstaterat att det var dags för elvakaffe, nĂ€r det knackade pĂ„ dörren. Utanför stod Gullan med en pĂ„se i handen. ”Jag behöver piggas upp, sa hon. Jag tog med mig varsin tisdagsbulle, men det rĂ€cker nog inte med bara kaffebröd.”

Kanske ska man se till att ha nÄgot gott bÄde till begravningskaffet och för att hylla livet, medan det pÄgÄr.

Kanske ska man se till att ha nÄgot gott bÄde till begravningskaffet och för att hylla livet, medan det pÄgÄr.

Foto: Leif R Jansson / TT

Krönika2022-03-04 08:02
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Gullan sĂ„g blek och trött ut. ”Har nĂ„got hĂ€nt,” frĂ„gade Signe. ”Jag har inte kunnat sova i natt, blev svaret. Plötsligt kĂ€ndes allt sĂ„ sorgset. Alla tankar kring nĂ€r man inte lĂ€ngre finns kvar hĂ€r i jordelivet. Jag tĂ€nkte pĂ„ allt det vackra som jag mĂ„ste lĂ€mna. Jag tĂ€nkte pĂ„ björken utanför, som jag ser varje morgon jag vaknar. GlĂ€djen, nĂ€r den pryds av de första spröda knopparna. FĂ„glarna, som sitter i den och kvittrar mig god morgon. GlĂ€djen, som vĂ€nskapen ger. Och sĂ„ blev jag rĂ€dd. RĂ€dd, för att nĂ€r den dĂ€r oundvikliga stunden kommer kanske jag möter den helt ensam. Alla de dĂ€r tankarna följer med mig Ă€ven idag. Jag kan helt enkelt inte förstĂ„ att jag en dag inte lĂ€ngre finns till.”

Signe satte sig intill Gullan. ”Ett Ă€r sĂ€kert, sa hon. Om jag inte gĂ„tt hĂ€dan före dig, ska jag göra allt som stĂ„r i min makt, för att finnas dĂ€r. Du ska somna in med min nĂ€ve i din. Och dĂ€r ska jag sitta och prata minnen. Kanske anar jag till och med ett litet leende pĂ„ dina lĂ€ppar nĂ€r jag berĂ€ttar en drĂ„plig historia om Britta Besk”. Gullan skulle precis svara nĂ€r det Ă„terigen knackade pĂ„ dörren. DĂ€r stod Hjördis med en semlepĂ„se i handen. ”Det har varit en förskrĂ€cklig natt, sa hon. Jag har bara legat och grubblat. SĂ€tt pĂ„ kaffet! Jag behöver piggas upp!” ”Har du ocksĂ„ haft Ă„ngesttankar pĂ„ döden, frĂ„gade Signe. DĂ„ Ă€r du i gott sĂ€llskap med Gullan. HĂ€r rĂ€cker det tydligen inte med pĂ„tĂ„r. Jag fĂ„r ta full tank. Och pĂ€ronkonjak dĂ€rtill. Och eftersom du ocksĂ„ köpt tvĂ„ tisdagsbullar har vi en extra. Jag ringer till Sven bort i Busk.”

Sven klev in i köket, glad och pratsam som vanligt. NĂ€r han fick höra om samtalsĂ€mnet funderade han en stund. Sedan tog han en rejĂ€l tugga av semlan och med grĂ€dde pĂ„ gubblĂ€ppen tog han till orda: ”Nog funderar man ibland, men av för mycket grubblerier kan man bli sjuk och dö i förtid. Jag försöker glĂ€djas i stunden. Bara att vi sitter hĂ€r lyser upp hela min dag. Inte tusen tĂ€nker jag grĂ€ma mig över döden medan jag lever! Jag ska berĂ€tta en sann historia, för nog kan man vĂ€l fĂ„ skoja lite pĂ„ temat: 

TvĂ„ gamla systrar bodde grannar med oss nĂ€r jag var liten. Den ena tyckte sĂ„ mycket om att baka och speciellt smĂ„bröd. SĂ„ en dag gick hon bort och den andra systern, som var snĂ„l, tĂ€nkte att vi tar begravningskaffet hĂ€r hemma för vi har ju sĂ„ mycket kaffebröd. NĂ€r man satt dĂ€r och lĂ€t sig vĂ€l smaka och tretĂ„ren var upphĂ€lld, tog systern kakfatet och bjöd prĂ€sten med orden: ”Ta en kaka till. Det Ă€r liket som har bakat.”

Nu blev det muntert kring köksbordet! ”Jag fick en idĂ©, sa Hjördis. Jag tycker vi ser till att vi alltid har en sockerkaka eller nĂ„got liknande i frysen. Och vem det Ă€n Ă€r som vandrar vidare, sĂ„ anvĂ€nds kakan till begravningskaffet och de övriga bjuder runt med samma ord! Vad sĂ€gs?” Signe tog den sista slurken kaffe, log och svarade: ”DĂ„ tĂ€nker jag göra tvĂ„ kakor. ”Döden” fĂ„r gĂ€rna ligga och vĂ€nta lĂ€ngst in i frysen. Men ”Livets” sockerkaka ska ha hedersplatsen, mitt pĂ„ köksbordet, omgiven av kaffesugna vĂ€nner!”