Glädje och pengar går inte hand i hand

Och så var det dags för ännu ett sommarkapitel att avslutas. Boken med stranddagar och tisdagsmiddagar stängs igen. Känslan är bitterljuv. Vissa saker ska bli ganska skönt att slippa. Klibbig solkräm, sandiga fötter, bagage-tetris och glasstjat till exempel.

Krönika 1 september 2022 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men det finns också mycket som jag inte riktigt är villig att släppa taget om. Främst den där känslan av att det är lördag hela veckan. Saker som att äta goda middagar, umgås med vänner och hitta på något roligt med familjen begränsas inte till två dagar. Det begränsas inte alls. Den friheten är ljuvlig. 

Men allting har en baksida. Plånboken. Stressvetten tittar fram bara jag tänker på det. Den tackar en inte för alla upplevelser och god mat. Så mycket kan jag säga. För en flerbarnsfamilj är bara en glassfika ett halvt rån. Man ser hur pengarna smälter bort framför ens ögon. I värsta fall även kastas i papperskorgen, för det är alltid den största glassen som blir vald, men aldrig äts upp. 

undefined
"Små barn har ingen uppfattning om pengar och uppskattar inte någonting mer för att det är dyrt. Barn vill ha roligt. Barn vill leka", konstaterar krönikören.

Man blir matad med reklam om diverse evenemang. Det är teatrar. Det är nöjesparker. Det är shower. Allting kostar pengar. Mycket pengar. Viljan finns nog hos många föräldrar att ge barnen allt. På sociala medier ser det ju ut som att ”alla andra” har möjlighet att göra det. Men så kanske den egna plånboken säger stopp och det dåliga samvetet tickar på. Men här vill jag sätta ned foten. Med lite fantasi och stort engagemang är det väldigt enkelt att skapa fina upplevelser för sina barn utan att det behöver kosta skjortan. Jag tror vi alla har varit i den där sitsen att vi förväntansfullt sett våra minimänniskor öppna det stora paketet med det dyra legosetet i, men det de blir gladast för är den lilla nyckelringen som slängdes i kundkorgen i sista sekund.

Små barn har ingen uppfattning om pengar och uppskattar inte någonting mer för att det är dyrt. Barn vill ha roligt. Barn vill leka. Barn vill ha kärlek. Barn vill vara tillsammans med sina föräldrar. Det barnet tar med sig från sommaren behöver inte alls vara den dyra barnshowen. Det kan vara picknicken under studsmattan, kvällen i lekparken eller dagen på stranden med tunnbrödslunchen. Vi föräldrar ska inte ha dåligt samvete om vi inte har haft möjlighet att ge våra barn kostsamma upplevelser. 

Jag är övertygad om att ett barn gläds mer åt en förälder som är med och spelar fotboll och räknar kottar i skogen, än en förälder som sitter med näsan i sin telefon på en dyr nöjespark. Så länge vi har gett barnen vår tid, uppmärksamhet, engagemang och kärlek är jag säker på att de har haft en helt underbar sommar.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa