Jul, jul – strålande jul

När Edvard Evers och Gustav Nordqvist skapade den välkända hymnen 1921, fanns inte ens någon radiokanal att tillgå i de svenska hemmen.

Varför inte låta julsånger stråla ut ur en radioapparat, frågar sig krönikören.

Varför inte låta julsånger stråla ut ur en radioapparat, frågar sig krönikören.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Krönika2020-12-19 09:00

”Stockholm – Motala” kunde man börja lyssna till i sina kristallmottagare först 1924, och det skulle dröja in på 50-talet innan vi fick en andra radiokanal.

I slutet av nämnda decennium kom så de svart-vita tv-sändningarna som fick sin verkliga skjuts genom fotbolls-VM i Sverige 1958. Därefter har utvecklingen gått med rasande fart.

För min egen del utbildade jag mig till teletekniker och arbetade inom denna bransch under 1960-talet. Den utrustning som jag då hade kontakt med, finns i dag på Tekniska Museet.

När jag idag ser tillbaka på allt detta är jag dock ganska bekymrad över hur en teknik som från början befrämjade en ökad kommunikation mellan människor, nu verkar isolera folk från all mänsklig och direkt kontakt.

Var och en sitter, står eller går med blicken fixerad i mobilskärmen, och man har ingen som helst koll på sin närmaste omgivning eller vilka personer som finns där och som man rimligen borde kunna umgås och konversera med.

I dessa pandemitider när vi ska undvika trängsel och fysisk kontakt, är det desto viktigare att upprätthålla våra sociala kontakter – något som vi kan göra genom att tillönska varandra en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR !

Varför inte sprida detta med radiovågor på ”nätet” ?

Jul, jul - strålande jul!

Tommy Rosenlind.
Tommy Rosenlind.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!