Mysteriet tätnar: Vem stjäl äggen?

Det händer mystiska saker här på landet, rent av brottsliga saker. Och jag har två misstänkta – eller rör det sig om en större konspiration?

Stora, fluffiga och efterlängtade. I våras flyttade äntligen Orpingtonhönsen hem till Sofie Olsson. Men vem är det som norpar deras ägg direkt ur hönshuset?

Stora, fluffiga och efterlängtade. I våras flyttade äntligen Orpingtonhönsen hem till Sofie Olsson. Men vem är det som norpar deras ägg direkt ur hönshuset?

Foto: Sofie Olsson

Krönika2022-06-21 19:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I våras flyttade de äntligen hit. Mina kära Orpingtonhöns. Det är sura Sune, barska Bengt och sex hönor. Orpington är en gammal engelsk köttras, vilket betyder att det är stora, fluffiga höns, där tupparna kan väga bortåt fem kilo. Lugna och sällskapliga. Äggproduktion kan inte vara en viktig faktor när man skaffar Orpington. De lägger relativt små ägg, trots att de är stora höns. De lägger inte heller ägg särskilt ofta. Men det går ingen större nöd på mig, jag är ingen stor äggkonsument och dessutom har mitt hönsintresse mer handlat om djuren än att de ska producera ägg. Men NÅGRA ägg vore ändå roligt att få. 

undefined
Att ha höns och ankor är underhållande. Glömmer man stänga dörren så kommer de in...

Hönsen här hemma går för det mesta fritt i trädgården, då trivs de som allra bäst. Samma gäller myskankorna Putte och Fröken, som flyttade hit i början av maj. Till en början värpte inte hönsen alls. Sen började det komma nåt ägg ungefär var tredje dag. Myskankan Fröken började också värpa, nästan ett ägg om dagen. När jag kikade in hos hönsen så kunde jag emellanåt se att en höna var inne och låg i nåt hörn av hönshuset och värpte. När hönan sen var synbar ute med de andra igen och jag glad skulle gå och plocka ägg så var där tomt. Jaha, då lurades hon väl bara och skulle ta en liten vilostund i hönshuset. När äggen helt började utebli funderade jag på om hönorna hittat nåt bra gömställe i trädgården och samlade ihop en samling ägg för att ruva fram kycklingar. Ruvlusten är nämligen särskilt stark hos Orpington. 

En dag när hönsen var instängda i hönshuset och bara kunde gå ut i den inhägnade hönsgården så låg det helt plötsligt ägg i hönshuset. Men då hade jag bråttom i väg och tänkte att jag tar det där ägget senare. Hönsen fick gå ut i trädgården igen. Men det är nu som mystiken tätnar. När jag återvänder för att plocka ägg, då är ägget helt plötsligt borta! 

Vid ett annat tillfälle upptäcker jag ett trasigt ankägg som ligger utanför ankhuset. Jag börjar ana oråd. Vad händer med äggen? I huvudet spelar signaturmelodin till "Morden i Midsomer", ni vet den här lite kusliga valsen, som spelats in med en theremin. Här finns ett mysterium att lösa – på med detektivhatten. 

Utredningen inleds med att leta rätt på om hönorna har en stor äggömma ute i trädgården. Här får man ta till lite fulknep. Jag räknar in flocken och får till sju, vilket betyder att en höna saknas. Hon måste ha gått till gömman. De andra, intet ont anande, tupparna och hönsen lockas in i hägnaden med hjälp av en torr grahamsbulle (funkar varje gång). Sen är det bara att börja leta. Träff på en gång! Hönan ligger i en buske. Trots ihärdiga försök att mota bort mig genom att nypa mig med näbben, så lyfter jag in henne i hönshuset. Under hennes duniga kropp ligger fyra ägg. Så gömman var inte så stor som jag fruktat. Däremot ser det samtidigt ut att vara en brottsplats, för de fyra äggen är kletiga av äggula och lite längre bort ligger det bitar av äggskal. 

undefined
En misstänkt brottsplats. Här hade hönan gjort en äggömma i busken. Men äggen var kletiga av äggula.

Jag flyttar in de fyra äggen i hönshuset och bäddar runt med halm. Tänker att kanske hönan vill lägga sig och ruva där istället. Jag åker iväg några timmar. När jag kommer tillbaka är de fyra äggen kvar, samt har två nya tillkommit. De nya äggen får åka in i en äggkartong i kylen. Hönsen är glada att få gå ut i trädgården igen (de gillar inte hönsgården, jag misstänker att de ser på den som en rastgård för fångar). Fyra ägg ligger kvar. Jag går in och sätter mig och jobbar några timmar. Tar en rast och går ut och kikar in i hönshuset. Tror inte mina ögon! Tre av fyra ägg är borta. Utanför hönshuset ligger lite äggskal, men annars finns det inga spår. Det fjärde ägget som lämnats kvar är gömt under halmen, tjuven måste ha missat det i all hast. 

Någon eller några stjäl alltså ägg – direkt ur hönshuset! Jag har kommit fram till två möjliga gärningsmän. Häromdagen såg jag en ekorre i ett träd – det är misstänkt nummer ett. Den andra misstänkta är en skata. Men jag är konfunderad, hur tusan vågar de ta sig in i hönshuset och väl därinne, hur lyckas de få med sig äggen ut oskadda? Jag hoppas kunna ta tjuven på bar gärning någon gång, men fram tills dess kommer utredningen att fortlöpa. 

undefined
Stora, fluffiga och efterlängtade. I våras flyttade äntligen Orpingtonhönsen hem till Sofie Olsson. Men vem är det som norpar deras ägg direkt ur hönshuset?
Trots den gäckande äggtjuven har jag lyckats få ihop en äggkartong. De lite gråaktiga äggen till vänster är ankägg och de ljust bruna är från hönsen.
Trots den gäckande äggtjuven har jag lyckats få ihop en äggkartong. De lite gråaktiga äggen till vänster är ankägg och de ljust bruna är från hönsen.