PÄ Signes kökstrappa

Det Àr ett hiskeligt ovÀsen i skatboet högst upp i en av lindarna. Precis som förra Äret försöker duvorna köra bort skatorna. Det verkar som att skatorna Àven i Är fÄr maka pÄ sig till boet i nÀsta lind, medan gröngölingen storskrattande far förbi in mot skogen.

Signe med Cykeln filosoferar över det dÀr med kroppshÄr, och hur det kommer sig att allt hÄr, förutom det pÄ huvudet, blivit nÄgot att skÀmmas över.

Signe med Cykeln filosoferar över det dÀr med kroppshÄr, och hur det kommer sig att allt hÄr, förutom det pÄ huvudet, blivit nÄgot att skÀmmas över.

Foto: Per LĂžchen/TT

Krönika2022-05-27 07:42
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Signe med Cykeln sitter pĂ„ kökstrappan och bevittnar kampen medan hon löddrar in sina ben. Snart Ă€r det dags för salig Gustafs rakhyvel att ta sig an lurvet pĂ„ benen. 

”NĂ€r hĂ„rstrĂ„na Ă€ sĂ„ lĂ„nge, sĂ„ de fladdrer i vĂ„rvinden som en vassrugge i höststorm, dĂ„ Ă€r det dags för gallring! Men bara precis upp över knĂ€na. För om en börjer Ă„ röje lĂ€ngre opp, dĂ„ blir det som nĂ€r en hugger ner en asp. Det slĂ„r sidoskott Ă„t alla hĂ„ll och en blir totalt igenvĂ€xt! För resten Ă€r det bra med behĂ„ring. Ett redigt och tĂ€tt buskage blir som ett skyddsfilter och hĂ„ller bĂ„de frĂ€mmande angripare och ohyra borta. Det sa min mor nĂ€r det begav sig, och det sĂ€ger den dĂ€r professorn Agnes Wold idag. 

undefined
Signe med Cykeln filosoferar över det dÀr med kroppshÄr, och hur det kommer sig att allt hÄr, förutom det pÄ huvudet, blivit nÄgot att skÀmmas över.

Men nu för tiden verkar det som om allt hĂ„r, förutom pĂ„ huvudet, Ă€r nĂ„got man ska skĂ€mmas över. IgĂ„r sĂ„g jag pĂ„ reklamen i tv en karl som rakade skĂ€gget och sedan lyfte han pĂ„ kalsongresĂ„ren och glodde ner för att marknadsföra att den dĂ€r elektriska tingesten han höll i nĂ€ven, minsann Ă€ven kan slutavverka det som göms dĂ€r innanför. BĂ€st han aktar sig, sĂ„ den inte kommer för nĂ€ra nĂ„got Ă€delt och han blir skinnflĂ„dd. Det kan bli infektion i kalsongvĂ€rmen. BetĂ€nk, att ett litet sĂ„r som vanskötts kan leda till ett riktigt elĂ€nde och dĂ„ kan man ha vandrat fĂ€rdigt pĂ„ det hĂ€r jordklotet! Det var sĂ„ min Gustaf gick hĂ€dan. Han fick sepsis, eller blodförgiftning, som man sa förr, av en sjĂ€lvspricka och dog. Knall och fall, med gummistövlarna fortfarande pĂ„. Jag förstĂ„r inte att karlar mĂ„ste se ut som nyfödda barn överallt pĂ„ kroppen. Fjanteri! GĂ„ i stĂ€llet ut och ta tag i grĂ€sklippar'n eller trimmern och gör lite nytta!"  

Signe tar en slurk av kaffet och sneglar bort mot grannen. Hon kan se hur Britta Besk ligger raklĂ„ng i sin hammock med fötterna vĂ€nda mot solskenet. Hon har skrutit om att hon ska testa en ny och smidig kombinerad hĂ„rborttagning och fotrengöring till vĂ„ren och nu Ă€r det dags för fötterna. Det Ă€r en blandning av honung, nĂ€sslor och finsand som ska smörjas pĂ„ och sedan sitta i en timmes tid. DĂ€refter Ă€r det bara att dra av det hela och allt gammalt jox följer med. Britta verkar ha somnat dĂ€r i hammocken i vĂ€ntan pĂ„ resultatet. 

Plötsligt kommer ett stort svart moln farande mot hammocken. Det Ă€r en bisvĂ€rm och de verkar ha siktet instĂ€llt pĂ„ Brittas honungsfötter. Men Britta slumrar vidare och mĂ€rker inget förrĂ€n hela svĂ€rmen landat. Med ett skrik rusar kĂ€rringen upp, men fotkletet fastnar i verandatrĂ€et och hon stĂ„r pĂ„ huvudet i rabatten. DĂ€r ligger hon, med bina yrande om skankorna. ”DĂ€r blev hon sĂ€kert skinnflĂ„dd om hasorna, flinar Signe. Precis som 'kalsongmannen'. Ja, det Ă€r minsann en kamp om boplatser, bĂ„de för fĂ„glar och bin. Tur för bĂ„de kĂ€rring och bin, att Britta inte tog sig an bikinilinjen. Ja, mest turligt för bina, förstĂ„s. För hade de flugit in i den 'bikupan' hade de sett döden i vitögat, ille knort!” 

Nu har lugnet lagt sig i linden. Bara duvornas belĂ„tna kutterhoande hörs. Skatorna har accepterat flytten. Britta har linkat in och bisvĂ€rmen försvunnit. Signe tar en pĂ„tĂ„r, drar med handen över benen och konstaterar att nu mĂ„r ”slanorna” sĂ„ bra, sĂ„ att Ă„derbrĂ„cken spĂ€nner sig som i dans, likt tvĂ€ttlinor i vĂ„rvind! Och frĂ„n skogen klingar gröngölingens skrattsalvor.