Sant eller falskt?

Ständigt hör vi om falska nyheter och att vi bör vara kritiska i vår bedömning. Ofta handlar det om allvaret i tillvaron, mer sällan om glädjande aktualiteter. Egentligen borde det vara vedertaget, att åtminstone någon nyhetssändning under dagen skulle innehålla något positivt och hoppingivande.

Britta Besk skulle lika gärna kunna bada vinterbad, så kallt är det i badvattnet därhemma där hon nyttjar återbruk en hel vecka, i sparsamhetens tecken.

Britta Besk skulle lika gärna kunna bada vinterbad, så kallt är det i badvattnet därhemma där hon nyttjar återbruk en hel vecka, i sparsamhetens tecken.

Foto: Aas, Erlend

Krönika2023-01-06 20:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visst händer det ibland, men då marginaliseras det oftast. Nu tänker jag bjuda på några nyheter. Kanske någon är falsk? Men å andra sidan kanske någon är riktigt sann? Den första kommer här:

Nu är det snart dags för julen att dansas ut och granarna på offentliga platser går till förgängelsen. Jag nämner ingen plats, men i närheten av där Signe med Cykeln bor, lyckades kommunen i elfte timmen innan jul hitta ett riktigt skräckexemplar. Signe, som älskar träd, skänker en medlidsam tanke till granen: ”Det är som det vore skönhetstävling i bygda och de med flit knuffade fram den fulaste kärringa de kunde hitta. Eller varför inte den eländigaste gubben? Och där fick de stå till allmän beskådan. Det skulle vara en ytterst kränkande handling. Men den här grana’ som oskyldigt valts ut, får stå där mitt på torget och folk går runtikring och klagar och kommenterar. Ho’ skulle fått vara kvar i skogen och fortsatt vara boplats för insekter och fåglar att söka skydd och föda i. Skamligt! Men nu har jag varit på kommunen med en gåva: Jag hittade en liten granstackare hemmavid, jämn och fin. Så jag tänkte att om jag gräver opp den och tar med den till kommunen kan de ju plantera den på ett fritt ställe på sina marker och när den växt sig hög och fin kan de hugga ner den och ta den till torget och meddela att denna vackra gran är skänkt av Signe med Cykeln! Tyvärr var det så hårt i backen när jag skulle gräva upp den så roten blev kvar. Men kan de borra in kvistar på grana’ på torget för att skyla stammen, kanske de kan borra in en ny rot och sedan plantera. Jag tycker det här är en glädjande nyhet att skriva om i lokaltidningen!”

Nästa nyhet: Kommunen kommer att införa en trivselnämnd! En av de ledande politikerna i nya styret har uttalat sig: ”Vi har äntligen förstått att våra invånare också behöver få glädje av de allmänna medlen. Vi ska inte enbart locka nya kommuninvånare med skola, vård och omsorg och tomter i vacker natur. Vi ska också fresta med trivsel och gemenskap! Det kan vara vad som helst. Kanske musik på gator och torg och flera mötesplatser och mycket annat. Vi har beslutat om denna slogan: ”Kommunal glädje för dagen, ger folk i bygda smågurgel i magen!” 

Den sista nyheten är mest skvaller. Men nog lockas väl även journalistiken stundom in i skvallerfällan? Britta Besk, Signes granne, sparar på elen till det yttersta. Hon joggar i sitt hus i totalt mörker, för att hålla värmen. Hon har bara en batterilampa på huvudet där hon skuttar ikring. Hon använder dessutom samma badvatten en hel vecka. Hon fyller upp på lördan och häller ut på fredan. Då är det så kallt i den där bakteriesörjan att hon lika gärna kunnat bada vinterbad. Dock har hon skaffat en värmedyna som hon trodde gick på batteri. Men den visade sig vara för elanslutning. Hon köpte den från en sajt med artiklar för vuxet folks välbefinnande och var gång hon sätter sig på dynan, och det händer tämligen ofta, får hon stötar av välbehag. Det blir tyvärr ingen billig elräkning, men kärringen har roligt där hon sitter i mörkret! Där är det nog inte bara smågurgel i magen!

Jag avslutar med att konstatera att det nya året är här och jag får önska gott nytt år! Det är i alla fall helt sant!