Sömn, kom skänk mig vila!

Det är på natten det händer. Inte det ni tror utan allt det andra.

Att vara vaken några timmar på natten är fullt naturligt. Men vad folk gjorde under de mörka timmarna förr, när de låg vakna och inte hade elektricitet, framgår inte i arkiven.

Att vara vaken några timmar på natten är fullt naturligt. Men vad folk gjorde under de mörka timmarna förr, när de låg vakna och inte hade elektricitet, framgår inte i arkiven.

Foto: Vidar Ruud/TT

Krönika2022-07-16 08:10
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att det inte bara är jag som spenderar många sömnlösa timmar på nätterna med att göra allt möjligt och fundera på varför sömnen inte kommer och skänker mig vila, det vet jag. Sömnproblem lär vara mer eller mindre som en folksjukdom idag. Fast sjukdom kan man väl inte kalla det. Snarare är det kanske ett ganska naturligt tillstånd att vara vaken nattetid. 

Jag tror mig ha hört eller läst om att människan förr i tiden, innan vi styrdes av klockor och fasta arbetstider, sov i ett par omgångar på natten. Några timmars sömn, någon timme vaken, och så de resterande timmarnas sömn fram på efternatten och morgonkvisten.

Det här funderar jag på när jag ligger vaken i min soffa vid pass halvfyra på natten, ännu en natt när hjärnan inte vill att jag ska sova fast jag är trött. Så här är det många nätter för mig, och säkert för många av er andra också. 

För att inte väcka maken som sussar gott brukar jag gå upp en stund, tända en liten läslampa i vardagsrummet och lägga mig i soffan tillsammans med en bok. En väninna som är psykolog sa en gång till mig att jag borde ha något tråkigt att läsa på natten, för då skulle jag somna av ren leda till slut. Men jag hittar sällan något riktigt tråkigt att läsa. 

Ibland öppnar jag datorn och fortsätter med släktforskningen jag höll på med innan det var läggdags. Det här är nog det sämsta en kan göra, både att använda en dator och hålla på med något så spännande som att leta i arkiven mitt i natten.

Om det stämmer att man gärna sov i två pass på nätterna förr i tiden, då undrar jag vad de gjorde de där vakna timmarna i mörkret. För det här var ju innan det fanns elektriskt ljus och innan var och en hade eget rum. Alla var ju inte i den situationen att de kunde passa på med lite erotik. Vad gjorde de? Låg och funderade på bättre tider? På om det var dags att skörda? Om grannen hade upptäckt hålet i gärdsgården eller om Pelle på Norrgården skulle komma förbi imorgon? 

Vad kan man göra i mörkret med bara lite glöd från den falnande elden i spisen som lyse? Var det månljust gick det säkert att hitta en sysselsättning vid fönstret. Och ljusa sommarnätter, som vi har nu, då var nog den korta mörka stunden på natten ganska betydelselös. Å andra sidan gick man ju ändå upp väldigt tidigt på sommaren. Det gällde att ta vara på ljuset och då blev det kanske inte mer än ett sovpass på natten. 

Men det här står det inget om i arkiven.