Vardagsekonomi ska vara tråkigt

Ett nytt år är här och jag står redo att omfamna nya utmaningar, lätta som tunga, för så är livet – lätt och tungt om vartannat.

"Pengar är inte allt men de kan öppna många dörrar och göra livet lite enklare ibland", skriver krönikören som under en period grottade ner sig i aktiehandel.

"Pengar är inte allt men de kan öppna många dörrar och göra livet lite enklare ibland", skriver krönikören som under en period grottade ner sig i aktiehandel.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Krönika2024-01-10 11:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Av det som komma ska vet vi mycket lite eller rentav inget alls och att försöka kontrollera livet känns lika lönlöst som att försöka få en katt att sitta. 

Nu tror ni kanske att jag kommer att spåna iväg på ännu en känsloresa inom ADHD:ns värld men nej, det tänker jag inte. Istället tänker jag skriva om något som man faktiskt kan kontrollera, till viss del i alla fall, och det tänker jag dela med mig av så här när det nya året gjort entré.

Jag tänker prata om något så torftigt eller roligt, lite beroende på vem som läser, som vardagsekonomi och sparande. Vad många inte vet om mig är att jag kan en hel del om aktier. Ett tag höll jag på konstant. Min psykiater sa att med tanke på min diagnos så kunde han tänka sig att jag tog lite väl stora risker. Där hade han helt rätt. 

undefined
"Pengar är inte allt men de kan öppna många dörrar och göra livet lite enklare ibland", skriver krönikören som under en period grottade ner sig i aktiehandel.

Vad jag har lärt mig är att det aldrig går att lära sig att tajma börsen, tror man det så kommer man förr eller senare att bli besviken. Finns det någon bransch i vilken erfarenhet inte spelar någon avgörande roll, så är det just inom aktiehandeln. 

Jag insåg snart att det finns roligare saker att göra än att köpa och sälja aktier. Här vill jag tillägga att många faktiskt tycker att det är kul och då kan det absolut vara värt en slant, precis som att det kostar en del att hålla på med ishockey. Men det viktiga är att det intresset hamnar i en så kallad ”lekhink” som utgör en liten del av hushållets ekonomi. Jag följer ekonomibloggen Rika tillsammans och där pratar Jan Bolmesson om de fyra hinkarna men om dessa får ni läsa mer själva. 

Man ska ha respekt för de starka krafter som vilar bakom aktiehandeln. Under en period gick jag in i min portfölj flera gånger varje dag. Köpte och sålde. Efter ett tag började jag läsa vad forskningen sa och där råder det inga som helst tvivel. Spara billigt (var försiktig med aktivt förvaltade fonder), kontinuerligt, i både upp- och nedgångar, i globala indexfonder, sätt ett autospar precis när lönen kommit och i princip glöm hur du loggar in. Då kommer dina pengar att växa långsiktigt och även en liten kontinuerlig summa kan bli ett fint bidrag till lägenhetsköpet om 20 år eller en renovering om tio. Ränta på ränta-effekten är otroligt effektiv. 

Så med detta sagt, spara i hela höstacken istället för att försöka vaska guld i ett hav. I bloggen Rika tillsammans pratar de om vikten att spara i alla bolag i alla länder, i alla storlekar, i alla branscher så billigt som möjligt. Spara långsiktigt, regelbundet, automatiskt och låt pengarna jobba i fred.

undefined
Sanna Hogman.

Vill man göra det än mer vetenskapligt så säger forskningen att: "Alla avvikelser från att äga hela marknaden introducerar en risk som du statistiskt inte får betalt för över tid."

Och glöm inte Nick Magiullis ord: "Just. Keep. Buying."

Pengar är inte allt, men de kan öppna många dörrar och göra livet lite enklare ibland. Och tycker du det är jobbigt att välja de rätta indexfonderna så finns det många fondrobotar som kan göra jobbet åt dig och du hamnar i rätt allokering med en tillräckligt låg kostnad, 

Indexfonder är inte High Chaparral men ju tråkigare det är, desto mindre är risken att du går in och agerar impulsivt. Det har i alla fall fått mig att sova betydligt lugnare om natten. Har du en stabil båt som en global indexfond är, så vad som än händer – sitt still i båten! Ska du ha pengarna inom några få år, ha dem på ett vanligt sparkonto.