Calle "Stubb" Carlsson

Calle "Stubb" Carlsson.

Calle "Stubb" Carlsson.

Foto: Privat

Minnesord2020-03-25 08:00

Den skapare, som de kristna kallar Gud, Ă€r för indianerna Den Store Anden. Enligt indianerna Ă€r allt i naturen en manifestation av Den Store Anden. Varje grĂ€sstrĂ„, blomma, fĂ„geldun, trĂ€d, stenar, berg och floder. Allt levande stĂ„r i förbindelse med Den Store Anden och förlorar man kontakten mĂ„ste den Ă„terfinnas. Det skriver Jan Danielsson i sin bok ”TrĂ€d i marker och myter”.

Calle var nĂ„got av en indian. En mĂ€nniska i total harmoni med naturen. Han hade sĂ€kert kontakt med Den Store Anden i nĂ„gon form. Han kunde kommunicera med allt levande omkring sig, mĂ€nniskor, vĂ€xter och djur. Han var en av de sista torparna, ett kulturarv i sig, och nu har han slutat sitt arbete. Inte bara för dagen utan för gott. Eller har han det
? 

Nej, Calle finns kvar hos oss alla, som har haft glĂ€djen att fĂ„ arbeta med honom i mĂ„nga, roliga och spĂ€nnande Ă„r under 1990-talet. PĂ„ lite vingliga ben prövade vi nya och obanade vĂ€gar inom natur- och kulturturismen. Otaligt mĂ„nga var upplevelserna, dĂ€r historia och folktro blev levandegjord i de vackra och spĂ€nnande kindaskogarna! Calle var den sjĂ€lvskrivna skogsmannen, torparen, kolaren, luffaren och rövaren. Han var sĂ„ sjĂ€lvklar, sĂ„ trygg och sĂ„ besjĂ€lad av naturen omkring sig. En fri sjĂ€l i en fri kropp, en tusenkonstnĂ€r. SĂ„ roligt vi har haft! SĂ„ mĂ„nga skratt, men ocksĂ„ fina allvarsstunder och stillhet – allt fanns dĂ€r. 

Vi minns honom ocksĂ„ vid sitt torp i utkanten av Kisa samhĂ€lle. Dit kunde man gĂ„ för en pratstund, MĂ„nga gĂ„nger kunde vi ta en promenad till Calle i torpet med 6-Ă„rsgrupperna i Kulla förskola under 1980-talet. Barnen Ă€lskade besöken och Calle tog sig alltid tid! Han visade hur man anvĂ€nde gamla verktyg, hur man tĂ€ljde med kniv, han gjorde upp eld till vĂ„ra medhavda korvar, som skulle grillas och han visade sina odlingar och hur man kĂ€nde igen olika fĂ„gellĂ€ten!  

Calle var ett med alla element – med jord, vatten, luft och eld! Han kommer alltid att fattas oss, men blir aldrig glömd. Han Ă€r med oss i tanke och handling – dĂ„, nu och framgent! 

Tack för allt, vila i frid!

VĂ€nnerna i Kinda Natur- och Kulturguider, ”BrĂ„tagrĂ„t” 
genom Margareta Carling, Marita Forsman, Ann-Sofi Johansson och Ing-Marie Holmström

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!