Kenneth "Skrot" Karlsson var en härlig "lirare"

En fotbollskille från Vimmerby av mycket god kaliber har gått bort. ”Skrot” var en lirare som till och med hade anbud från allsvenska Djurgårdens IF.

Kenneth "Skrot" Karlsson, Vimmerby, har avlidit. Han blev 71 år.

Kenneth "Skrot" Karlsson, Vimmerby, har avlidit. Han blev 71 år.

Foto: Privat

Minnesord2024-02-04 12:00

Undertecknad lärde känna Kenneth under 70-talet, kanske inte personligen så väl, men jag imponerades av hans person, framåtanda och uppträdande på fotbollsplanen. Kenneth var en ”kul kille”, som många uppskattade och därför ville jag skriva denna fotbollssammanfattning, till hans familj och de som minns denne härliga ”lirare”. Jag har med hjälp från många personer gjort en sammanställning av minnen.

Kenneth föddes i Vimmerby och det var i kvarteren kring Lindängsgatan han växte upp. Han spelade med ungdomslagen inom Vimmerby IF och gick sedan vidare till Storebro IF för att kunna spela i ett A-lag på seniornivå.

Efter några år i Storebro hörde Målilla GoIF av sig och ”Skrot” bytte till dåvarande Div 3-laget. Det blev tre säsonger i Målilla och 100 spelade matcher för Kenneth där.

"Kenneth var väl inte den träningsvilligaste, men han kompenserade det med en bra teknik, fin speluppfattning, en spelare som var på rätt plats vid rätt tidpunkt och det gjorde att han ofta dominerade från sin liberoposition", berättar en tränare från den tiden.

Nästa klubb blev Hultsfreds FK där ”Skrot” spelade under fem säsonger (1978 -82) – oftast som en central spelare i backlinjen.

"Han var en skön lirare, en elegant på planen som nästan gav honom en 'stjärn-status' i klubben – bland annat efter ett 'hat-trick' i en träningsmatch. Han dominerade många matcher från sin position i försvarslinjen, men kunde också dyka upp vid motståndarmålet vid hörnor och frisparkar",

1984 blev Kenneth värvad till Totebo IF, en värvning som blev en injektion i Div VI-klubben.

"Kenneth gjorde att vi andra höjde oss, han visade ett stort självförtroende som sedan spreds inom laget. Han var ju en ledargestalt, brytsäker och stark och det bidrog att vi vann serien det året. En situation jag minns är i en match mot Frödinge där Kenneth var ensam med deras centerforward, där Kenneth lurade av honom bollen och vände spelet med en tunnel", berättar en lagkamrat från den tiden. "Vår tränare blev 'gråhårig' men publiken jublade!"

Nå, hur gick det i det där provspelet för Djurgårdens IF, enligt vad många tror var år 1977? 

Kenneth blev lockad av anbudet från Stockholmsklubben, gjorde en träningsmatch där han även gjorde mål, men tackade sedan själv nej till anbudet från Djurgårn. 

"Jag tror att han inte ville lämna Vimmerby och kompisarna här hemma. Att byta till ett storstadsliv med enbart fokus på fotboll passade nog inte Kenneth", säger en gammal kompis.

”Skrot” då – var kommer det ifrån? En kompis kan förklara:

"Han var ju 'affärsman” redan i tonåren och samlade in skrot och allt möjligt som han sedan sålde av till Forsbergs skrot nere vid Gästgivarhagen. Kompisgänget var inte sena att hitta på ett 'smeknamn' på Kenneth."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!