Knut "Knutte" Karlsson såg möjligheter i allt

Knut "Knutte" Karlsson 1933-2023.

Knut "Knutte" Karlsson

Knut "Knutte" Karlsson

Foto: Privat

Minnesord2023-01-11 19:22

Kulturchefen Knut Karlsson, Tumba, avled på trettondagen i en ålder av 89 år. Han efterlämnar hustrun Anne-Marie och barnen Lars och Maria med familjer.  

Knutte föddes i Frödinge på en lantgård, där hans stora intresse för fotbollen ledde honom till spel först i Frödinges FBSK och vidare därifrån till Linköpingslaget Kenty. Under denna tid studerade han vid folkhögskolan i Lunnevad.

Efter giftermålet med Frödingebon Anne-Marie värvades han av Motala AIF, som då låg i allsvenskan och Knutte erbjöds arbete inom polisen. Att få spela i allsvenskan var hans stora dröm. Efter högertrafikomläggningen i Motala, som han ansvarade för, bytte han till kommunalkamrer med en samtidig utbildning vid Socialhögskolan.

När Motala satsade på ett nybyggt Folkets Hus 1979 erbjöds han chefstjänsten där. Knuttes andra dröm att bli kulturarbetare och författare kunde nu förverkligas. Han fyllde Folkets Hus i Motala med kultur och skrev poesi och teaterstycken, samt en stor mängd krönikor i Vimmerby Tidning, Folkbladet Östgöten, Folkets Hus-tidningen och Motala Teaterförenings hemsida. Genom Vimmerby Tidning trycktes fyra böcker med självbiografiska berättelser från Knuttes barndom i Frödinge och senare. Med fotbollstermer kallades de första två böckerna för ”Mitt Livs Inspark” och ”Mitt Livs Utspark”, samt vidare ”Vardagar, Drömmar och Mål” och ”Björnlidsborna”.

Efter några år som chef på Skådebanan och flytten med familjen till Stockholm, erbjöds han jobbet som kulturchef på Folkets Hus Riksorganisation. Han utbildade Folkets Hus-chefer och kulturarbetare, mycket av detta i samarbete med vännen, dåvarande kulturministern Bengt Göransson. 

Vår far var en sann idealist, uppskattad och älskad av många. Han såg möjligheter i allt och trodde på en värld i fred och frihet. Samtidigt har vår far uppmuntrat och stöttat oss i våra livsval. Familjen var viktig för honom. Han deltog med stort engagemang i våra liv.

Knut Karlsson
Knut Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!