Göran Djurstedt avled den 13 mars 2022. Han sörjes närmast av sin hustru Anna med barnen Helena och Susanna med familjer, syskon med familjer samt släkt och många vänner.
Göran växte upp i den vackra Kindabygden. Han blev Kisa trogen hela livet. Närheten till naturen blev avgörande för hans livs inriktning. Via sitt herbarium och sin växtpress närmade han sig odlingens mysterium. När han övertog trädgårdsmästeriet efter sin far 1962 kände han väl till grunderna för sådd, tillväxt och skörd. Kisa handelsträdgård blev hans livsgärning under 60 år. Jorden och växterna har hela tiden varit nära. Göran var tidig med mycket och det var från början en självklarhet att odla giftfritt. Först många år senare blev ekologisk odling blev ett begrepp. Göran drev upp lökar av tulpaner, påskliljor och hyacinter till julgrupper och buketter. På friland och i växthusen odlade Göran grönsaker, potatis, morötter och i växthusen tomater och gurkor. Mycket kärlek finns nedplöjt i jorden. Nu blir det svårt att få tag på så goda smakrika tomater och gurkor.
Oreglerad arbetstid och risker för felslag efter kalla vinternätter eller hagelskurar på sommaren, blev en utmaning för Göran, som sällan hördes klaga. I en tid av priskonkurrens från alla Europas länder vad gällde grönsaker på friland eller i växthus, lärde han sig tidigt förstå småföretagarens villkor. I sin stora kundkrets fann han många personligheter som han alltid gav tid för samtal och som han med tiden räknade som sina vänner.
Göran var mycket mån om sin familj. Idrott och friluftsliv blev det kitt som höll ihop och utvecklade gemenskapen i vått och torrt. Heta sommardagar med orientering på Gotland och skidåkning i kall och snörik skidterräng runt Kisa, var upplevelser vi kunde se tillbaka på när vi under jular träffades i hemmet i Kisa. Göran kunde då fånga den växande skaran av barnbarns intresse med berättelser från ”jakten på skärmar” i orienteringsskogarna.
I samband med vistelser på Gotland blev det tillfälle för Göran att delta i arkeologiska utgrävningar i flera lokaler runt ön. Intresset för arkeologi fördjupades så pass att Göran långt upp i åren kunde avlägga en magisterexamen i arkeologi vid Stockholms universitet. Som en direkt koppling till arkeologin ledde Görans intresse för sin hembygd i Kinda till ett omfattande kartläggningsarbete av torp och torpruiner med över 1 200 torp. Hembygdsföreningen har genom samarbete tagit fram Torpkartan med Göran som motor. I Görans arkiv finns åtskilliga dokumenterade studier om hembygdens historia, från fornborgarnas lokalisering i bygden till Mor Kristins Bönor.
Som vältränad och med skarp sinnesnärvaro kvalificerade sig Göran till den andra omgången värnpliktiga som 1953 genomgick Fallskärmsjägarskolans i Karlsborg elitutbildning i bland annat ”att spana på djupet” med ett stort antal fallskärmshopp som grund. Görans bestående intresse för denna tid, bidrog till att han under många år blev krönikör i tidningen Örnen. Göran mottog medaljer för denna sin insats till försvarets främjande.
Hamletetcitatet ”Vad övrigt är, är tystnad” önskade Göran i sin dödsannons. Innebörden kan vara svår att tolka, men kan på något sätt spegla Görans krav på integritet och tillit i all samvaro. Vi tillsammans med vår mamma Anna sörjer nu Göran. Mycket saknad minns vi honom med outsinlig energi och som vår trygghet.