Minnesord Leif Eliasson

Leif Eliasson

Leif Eliasson.

Leif Eliasson.

Foto: Privat

Minnesord2022-06-17 09:46

Vår medarbetare under många år, byggnadsingenjören Leif Eliasson, Västervik, har gått ur tiden, nyligen 85 år fyllda. Även om hans hälsa sviktat de senare åren, kom budskapet oväntat för oss – hans arbetskamrater på Atrio Arkitektkontor i Västervik och hans övriga vänner.

Leif var född i Ljusne i Hälsingland men växte upp i Kalmar, där fadern var chef för HSB. Efter sin utbildning och examen som byggnadsingenjör arbetade han några år på dåvarande Skånska Cementgjuteriet i Kalmar, numera Skanska, främst som projekt- och byggledare på större byggen, bland annat på Öland, samt därefter sex år som projektör på Reed Andersson/Arne Delborn arkitektkontor i Kalmar, idag benämnt Atrio Arkitekter Kalmar.

År 1963, när Johan Lunds arkitektkontor i Västervik övertagits av arkitekten Arne Delborn, flyttade Leif till Västervik och vårt kontor i Västervik, det som i mitten av 1970-talet blev Atrio Arkitekter Västervik AB med personalen som delägare.

Leif var en skicklig och erfaren medarbetare och var verksam som projektledare samt projektör av arbets- och entreprenadhandlingar på ett antal krävande uppdrag som Västerviks gymnasium, Ludvigsborgsskolan, Västerviks simhall, Gamleby folkhögskola, Vimmerby stadsbibliotek, Vimarskolan i Vimmerby, flera byggnader på Västerviks sjukhus samt ett antal flerbostadshus bland annat i Gunnebo och Västervik. Han fungerade dessutom som kunnig byggkontrollant och besiktningsman. Även ett antal självständiga uppgifter utförde han med stort engagemang, däribland det nya tidningshuset och tryckeriet för Norrköpings Tidningar i Norrköping.

Leif Eliasson blev en av huvuddelägarna här på Atrio Arkitekter i början av 1970-talet och var det fram till sin något för tidiga pensionsdag år 2000. Efter sin pensionering använde han sina kunskaper bland annat som ordförande för HSB:s bostadsrättsförening i Kvarteret Ringblomman i Västervik. Under sin yrkestid var Leif även engagerad i Västerviks Rotaryklubb.

Fritidshuset på Norra Malmö i Västerviks skärgård, vilket han själv byggde, blev en viktig och omtyckt tillflyktsort för Leif och hans familj, dit han ofta drog sig tillbaka från det dagliga arbetet.

Vi saknar Leif och vi tänker med stor medkänsla på honom, hans hustru Sonja och de tre döttrarna Pia, Anette och Marie med familjer.

För ATRIO Arkitekter Västervik:
Lennart Arfwidsson
Leif Bohlin
Ann-Mari Dahlin
Rebecca Johansson
Tommy Lyberg
Niclas Nordén
Sebastian Widéen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!