Sigrid Oderth är avliden

Sigrid Oderth, Vimmerby, har avlidit i en ålder av 98 år.

Sigrid Oderth.

Sigrid Oderth.

Foto: Privat

Minnesord2024-07-09 18:00

Född och uppväxt i Katrineholm, som yngst i en syskonskara av sju, kom Sigrid tidigt ut i förvärvsarbete efter utbildning inom hem- och hushållskunskap. Första anställningsort var Stockholm, men sedan lockade utlandet. 1947 tog hon anställning som aupair i ett London som var svårt sargat av Nazitysklands bombningar. Efter en period hemma i Sverige så stod hågen vid 1950-talets början till USA, men vid denna tid var det inte lätt att ta sig dit och få ett arbete. Men genom egna kontakter lyckades detta, och Sigrid kom att stanna i drygt två år. Färdmedlet var passagerarfartyg mellan Göteborg och New York.

Hemkommen igen till Sverige så träffade Sigrid sin blivande man frisören Fritz Oderth. Efter 15 år i Stockholm flyttade familjen, som vid det laget utökats med en son, till Ystad och startade gemensamt en affärsrörelse. När makens pensionering närmade sig så flyttade familjen till Vimmerby 1975, där de kom att trivas gott. Fram till sin egen pensionering var Sigrid affärsanställd. Maken avled 1992. 

Efter några år träffade Sigrid sin nya livskamrat Bror Carlsson. Vintrarna tillbringades oftast vid Medelhavet, där vännerna blev många. När sonen sedan bildade familj utökades umgänget med både sonhustru och två barnbarn.

Sigrid var mycket intresserad av handarbete och litteratur. Hon skrev även dikter samt medverkade i regionala och lokala radiosändningar med några egna radioprogram.

Närmast sörjande är sonen Reidar med familj, Örebro, samt särbon Bror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!