Före detta kommunalrådet i Högsby, Birger Svanström, Ruda, har avlidit i en ålder av 77 år. Närmast sörjande är makan Karin med familj, systern Gunni, samt släkt och vänner.
En husbil rullar fram i gryningen på gamla väg 34, Kungsvägen, mot Linköping. Birger sitter vid ratten och Karin läser kartan. Det ska bli 100-årsjubileum i en hembygdspark någonstans i Sverige. Väl framme finjusterar Birger högtidstalet och slipsknuten, medan Karin byter om till folkdräkt inne i husbilen. Svenska flaggan är hissad. Landshövding och ortsbefolkning är på plats och folkdanslaget spelar opp. Det doftar kaffe och bullar. Grillad korv och Folkhem.
Birger föddes 1943 i byn Lofta i norra Kalmar län, i en syskonskara på fem. Föräldrarna Margit och Ivan Svanström var lantbrukare. Ivan blev riksdagsman för Centerpartiet samt ordförande i Sveriges Hembygdsförbund, vars mantel även sonen Birger skulle axla med åren. Arbetet på gården, årstidernas växlingar och det eviga samspelet mellan människa och natur, formade Birgers barndom och uppväxt. En medfödd, genuin och bevarad känsla för hembygden, skogens kretslopp och samhället i stort, kom att prägla Birger livet ut.
1965 köpte fadern Ivan det vackra Ruda gård utanför Högsby och hans söner arbetade där. Birger rotade sig och planterade kärlekens blomma. Hon hette Karin och var den skickligaste damfrisörskan i trakten och redan mor till Florence och Isabella. På danskvällarna i Blomstermåla och Ruda Folkets Hus sa det klick, och 1976 ringde bröllopsklockorna i Högsby kyrka.
Ruda gård blev parets fasta punkt. Birger engagerade sig politiskt inom Centerpartiet på 80-talet och valdes till kommunalråd i Högsby 1992-1998. Föreningslivets flitiga låga lyste klart och han satt som ordförande i Ruda IF, Långemåla hembygdsförening, Greta Garbo-museet i Högsby, Kalmar Läns Hembygdsförbund, samt som ordförande i Sveriges Hembygdsförbund 2007-2017. Han var erfaren och uppskattad och spred en gemytlig stämning och trivsel kring sin person.
Karin och Birger var ett stiligt par och ett centralt inslag i kommunen. De skänkte glans åt Rudarevyernas premiärer med en doft av den stora världen, som låg där någonstans, bortom det lilla stationssamhället Ruda vid Emån, där Stångådalsbanans räls löper parallellt med den historiska och vackra Kungsvägen. Det är tidigt en försommarmorgon. Birgers och Karins husbil rullar fram mot nya föreningsuppdrag i hembygdens anda, med kära plikter, möten och upplevelser – på väg för att förklara, försvara och förvalta det Kultursverige som idag kallas för igår.