Nils-Gunnar brinner för att alla ska må bra

Nils-Gunnar Wenhov, nyss 80 år, drar inte ner på takten och engagemanget för människor lever vidare.

"Vi måste återskapa mötesplatser", menar Nils-Gunnar Wenhov.

"Vi måste återskapa mötesplatser", menar Nils-Gunnar Wenhov.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Rimforsa2022-09-02 06:00

Han föddes 1942 i skånska Harphult på gården Eskilstorp.

18 år gammal började han på folkhögskola i Helsingborg.  Därefter läste han teologi i fyra år på Lidingö i Svenska missionsförbundets teologiska seminarium. Där träffade han Birgitta och 1965 gifte de sig. Äktenskapet resulterade i fyra barn och 12 barnbarn.

Han har arbetat som pastor i fyra församlingar i Bäckefors i Dalsland, han har varit lärare för Statens skola för vuxna och hållit i distansutbildning för hemterapeuter och undersköterskor.

– Vi bodde tio år i Hjo, därefter blev det folkhögskoleexamen och flytt till Norrköping. Där var jag föreståndare för tre kyrkor i tio år. 1992 blev jag distriktsföreståndare i Kalmar/Östergötlands distrikt vilket motsvarar biskopens uppgifter. 

undefined
Nyss 80 år fyllda, men Nils-Gunnar Wenhov slår inte av på takten för det.

– Jag hade väldigt intresse av att hjälpa företag att lotsa vidare uppsagd personal till andra yrken. Så när Vin & Sprit sade upp 150 personer i Falkenberg och Stora Enso sa upp personal i Mölndal och Bromölla var jag en i ett team på fyra som skulle hjälpa dem ut i arbetslivet igen.

Nils-Gunnar berättar hur hemskt det var för en del människor att förlora sitt jobb.

2004 gick flytten till Rimforsa. Han valdes till ordförande i socialnämnden i Kinda kommun. Något annat som har berikat hans liv oerhört är att ha varit ledamot i regionala etiknämnden.

– Där granskas alla studenters doktorsexamensarbete som handlar om människor. En väldigt grannlaga uppgift. Är det exempelvis okej att använda en dement människa i studiesyfte?

undefined
"Vi måste återskapa mötesplatser", menar Nils-Gunnar Wenhov.

Nils-Gunnar oroas över alla ensamma människor, över de äldre, över familjer som splittras när det kanske kan finna vägar att tillsammans prata och hitta varandra. 

Han vill lyfta fram idéer om äldrevården. 

– Tänk dig hur viktigt det är med djur, utbrister han. En katt, den kan få en massa sinnen att väckas till liv. Återinför terapiverksamhet och utveckla dagverksamhet på äldreboenden. Vi måste återskapa mötesplatser, Sinnenas trädgård till exempel. Det är något jag brinner för. 

– Dans och musik stimulerar sinnena också och alla gör vad de kan och orkar med, men de äldre behöver gemenskap som stimulerar.

undefined
Nils-Gunnar Wenhov brinner för att jobba med människor, unga, gamla och alla däremellan.

Nils-Gunnar värnar också om de unga. 

– Fritidsgårdarnas verksamhet är jätteviktigt. Jag brinner för det svenska samhället och miljön vi skapar.

Han står kvar på fullmäktigelistan (L) för Kinda kommun och hoppas få fortsätta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!