Mellan Sörsjön och Norrsjön ligger Rodga som hade sin guldÄlder pÄ 1600-talet. SegelduksvÀveriet vid herrgÄrden sysselsatte dÄ 500 hushÄll.
PĂ„ Rodga SĂ€teri idag Ă€r det mesta bevarat i gĂ„rdsbilden som Ă€r klassat som byggnadsminne. Det Ă€r i den miljön Lina Lundqvist trĂ€nar inför Mack-SM, som avgörs nu pĂ„ fredag under matmĂ€ssan Sthlm food and wine i Ălvsjö.
â Jag prenumererade pĂ„ tidningen Bröd, och sĂ„g en annons om tĂ€vlingen. Jag tycker det Ă€r roligt att skapa och jag gillar tĂ€vlingsmomentet, berĂ€ttar Lina Lundqvist som flyttade till Rodga för fyra Ă„r sedan och Ă€r född och uppvĂ€xt i Eksjö.
â Jag skickade in mitt recept men sedan hörde jag ingenting. Till slut kom det ett mejl dĂ€r det stod att jag var en av finalisterna.
NÀr man lÀser arrangörens beskrivning pÄ tÀvlingsbidraget Àr det lÀtt att förstÄ nomineringen.
"Grunden Àr ett rustikt rÄgbröd, tÀckt av Àrtsmör med pepparrot och citron samt Àrtskott. Den gröna bÀdden tÀcks av varmrökt lax, sötsyrlig hjortronkrÀm, syltad rödlök, pepprig krasse och smÄ krispiga bitar av bacon. Mer av skogens guld Äterkommer pÄ toppen av mackan dÀr lÀttmarinerade hjortron finns".
Receptet pÄ hjortronkrÀmen fick hon frÄn fiskaren hon handlat lax frÄn sedan lÀnge.
â Han Ă„kte förbi mig en dag. DĂ„ frĂ„gade jag om han inte hade nĂ„got roligt tips till lax, som inte var den vanliga klassiska senapssĂ„sen. Han sa: "Hjortron, crĂšme fraiche, salt och peppar. Du behöver inget mer", berĂ€ttar Lina Lundqvist.
Hon har modifierat receptet till sitt eget sÄ att konsistensen blir rÀtt för mackan frÄn Rodga Spis. Mest handlar det om bra rÄvaror nÀr 20 rÄgbröd ska tillverkas frÄn grunden, inför publik och jury.
â Jag har 45 minuter pĂ„ mig. Jag ska pickla lök, göra Ă€rtsmöret, samt hjortronkrĂ€men och sĂ€tta smakerna. Göra det pĂ„ ett rationellt och hygieniskt sĂ€tt, sĂ€ger Lina Lundqvist som Ă€r utbildad psykolog i grunden.
Konkurrenterna har hon trÀffat dÄ finalisterna fick möta sponsor och arrangör inför finalen.
â Alla Ă€r gedigna tjejer som tycker om hantverket. Anna Lanemo frĂ„n Linköping delade jag tĂ„gresa med hem. Tredje generationen bagare frĂ„n ett himla fint konditori. Jag fick mycket tips frĂ„n henne, sĂ€ger Lina Lundqvist.
SjÀlv Àr Lina inte novis dÀr heller.
PĂ„ Ăstgötadagarna blev hennes Prasselkaka med citron och marĂ€ng, Ă„rets bakverk 2022.