Joel från Södra Vi lever sin musikdröm

Låtskrivarkarriären tog ett jätteskutt när han blev kreativt bollplank till Peg Parnevik. En av låtarna blev Sveriges mest streamade och Joel Gunnarsson från Södra Vi vet att han hamnat rätt. "Jag har aldrig drömt om att bli låtskrivare, men idag kan jag inte tänka mig jobba med något annat."

"Jag har aldrig drömt om att bli låtskrivare, men idag kan jag inte tänka mig jobb med något annat. Det känns som högsta vinsten."

"Jag har aldrig drömt om att bli låtskrivare, men idag kan jag inte tänka mig jobb med något annat. Det känns som högsta vinsten."

Foto: Privat

Södra Vi2024-03-17 07:00

– Jag har samma jobb som en författare! I en låt på 3-4 minuter ska jag få fram känslor av exempelvis sorg, vrede eller glädje. Mitt mål är att få människor att känna.

undefined
"Jag har aldrig drömt om att bli låtskrivare, men idag kan jag inte tänka mig jobb med något annat. Det känns som högsta vinsten."

Den som säger detta är Joel Gunnarsson, låtskrivare och musiker bördig från Södra Vi. Senast uppmärksammad för sitt arbete tillsammans med sångerskan Peg Parnevik i TV 4:s program "Så mycket bättre", där han skrev alla låtar och tolkningar till hennes medverkan och även till låten ”Bättre nu”, som sedan toppade listorna. 

– Det var våren 2022 som förfrågan kom om jag ville jobba med Peg Parnevik. Men jag hade inte hört så mycket av hennes musik så jag var lite tveksam.

Varför, blir frågan då?

– Det är viktigt för mig att arbeta med artister som brinner för att berätta. Men min tveksamhet ändrades helt när jag såg henne spela live på Gröna Lund. Jag blev helt golvad av hennes karisma och närvaro på scenen. Så jag tackade ja! Under sommarn 2022 jobbade vi några stycken ihop med Peg på en skärgårdsö och skrev musik till henne under några dagar. I februari förra året fick jag ett sms från Peg om jag ville jobba med henne i "Så Mycket Bättre" och ha ansvar för de låtar som skulle framföras där. Vi bollade sedan idéer, skrev låtarna i mars-april och allt var klart i maj. Programmet spelades in i juni och sändes sedan i oktober. Några veckor senare gick den låten – ”Bättre nu”– upp som Sverigeetta på alla listor i flera veckor och den går fortfarande väldigt bra.

undefined
Joel Gunnarsson flankerad av Ludvig Andersson och Mona Aghai Berg, som driver musikförlaget RMV tillsammans med Benny Andersson. "Bilden är från när jag skrev på mitt förlagsavtal."

Joels musikintresse började tidigt. Föräldrarna var inte musikaliska utan det var ett eget genuint intresse för musik som banade väg för en musikkarriär. Mötet med Benny Andersson och Mona Aghai öppnade vägen, som senare ledde till arbete i New York, London och övriga Europa. Jobbet är att tillsammans med artisten arbeta fram text och musik till en enhet – till en känsla – berättar han.

– Jag kan inte styra en artist, men kommer artisten in i studion hjärtekrossad är det min uppgift att få fram den känslan i låten och få lyssnarna att känna samma sak. Det är ett spännande jobb. Men det är mer än ett vanligt jobb. Det är mer än heltid.

Joel berättar att hans idéer kommer hela tiden. Det gäller också att komma förberedd till en session som det heter. Med sig har han ett dokument med texter och idéer. Själv spelar han tre instrument: piano gitarr och tvärflöjt.

 – Jag jobbar helst med folk som har egna idéer. När vi skrivit nya låtar testar dem jag på kollegor, vänner och mina föräldrar innan. De är bra att ha som testpublik.

undefined
Joel Gunnarsson från Södra Vi, numera Stockholm, har nått stora framgångar, bland annat för sitt samarbete med Peg Parnevik. "Mitt mål är att få människor att känna", säger han.

 Joel berättar att musikbranschen har förändrats drastiskt under de 6 -7 år han jobbat i den. Nu är det ett mycket öppnare musiklandskap än förut. New York har tappat sin tidigare plats. Nu gäller Nashville, L. A. London och Stockholm.

– Det är ett hårt jobb som kräver disciplin. Mycket är ovisst som när en låt ska släppas och om den kommer att bli en hit. Då jag inte kan råda över vad som händer med låten vi skriver vill jag styra mitt liv resten av timmarna på dagen. Jag går upp på morgonen, tränar och kommer i tid till mitt jobb. Kan låta fyrkantigt. Men för mig är det viktigt.

Uppväxten i Gallebo gav trygghet. 

– En bubbla, ett mikrokosmos, som jag gärna kommer tillbaka till så ofta som möjligt. Då med åtta invånare, idag fyra. Att sedan komma till en storstad var befriande. I en storstad kan man "gömma sig".

undefined
Joel Gunnarsson i studion tillsammans med Celine Svanbäck, en dansk låtskrivare han ofta jobbar med.

Idag åker han omkring var 6:e vecka till London för jobb.

– Jag har aldrig drömt om att bli låtskrivare, men idag kan jag inte tänka mig jobba med något annat. Det känns som högsta vinsten. Jag älskar det jag gör och den största bekräftelsen är att ett helt land gillar det man skapat. Inför det måste man känna sig otroligt ödmjuk. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!