Till minne av Sten-Inge Thörngren

En välkänd Yxeredsprofil har gått bort, lantbrukaren Sten-Inge Thörngren i Kiltorp.

Sten-Inge Thörngren.

Sten-Inge Thörngren.

Foto: Privat

Till minne2024-04-19 20:00

Sten-Inge kom till Yxered och Kiltorp med mamma Betty och pappa Erik och fyra syskon 1950, då de övertog gården utanför Totebo. Efter avslutad skolgång och studier vid Gamleby lantmannaskola föll det på hans lott att ta över lantbruket i mitten på 60-talet, med ett 15-tal mjölkkor och odling av spannmål. Där i Kiltorp blev han kvar resten av sitt liv. 

– Han var den mest hjälpsamma person du kan tänka dig. Han ställde alltid upp, med att laga eller svetsa något på en traktor eller redskap som gått sönder, att hjälpa de andra lantbrukarna med skörden, slåtter eller snöröjning, eller som när vi behövde såga vårt timmer i hans ladugård. Så fungerade det alltid förr i en mindre by på landsbygden, folk ställde upp och hjälpte varandra, utan tal om att det kostade något, berättar en av grannarna i Yxered.

Sten-Inges stora intressen i livet var jakt, fiske och skytte. Under ett 15-tal år var han sekreterare i Norra Kalmar Läns skytteförbund och vid Kiltorp hölls under många år fältskyttetävlingar med Sten-Inge som organisatör för ett stort antal skyttar från hela länet. Vid den årliga skytteriksdagen i Stockholm 2004 tilldelades Sten-Inge den näst högsta medaljen för sina insatser för den frivilliga skytterörelsen.

Han var även intresserad av föreningsliv samt politik och var med inom kommunpolitiken redan innan kommunsammanslagningen 1971. Sten-Inge var även aktiv inom föreningslivet i sitt närområde, både i Spångenäs älgskytteklubb liksom i Yxereds bygdegårdsförening, där han blev vald till ordförande i mitten på 1980-talet tills föreningen avvecklades 2008.

När man pratar med grannar, vänner eller föreningskamrater återkommer hela tiden samma omdömen om Sten-Inge som person:

– Han var en lugn, trevlig och stillsam människa, han hade humor och trivdes i sociala sammanhang tillsammans med sina vänner, samtidigt som han var tekniskt kunnig och intresserad av moderna saker. Det var aldrig svårt att få hjälp med saker man själv hade problem med. Han kunde hoppa av sin traktor och ställa upp direkt, han var med vid både jakt och slakt, Sten-Inge hjälpte alla utan undantag och sådana vänner uppskattar man, säger en av Sten-Inges jämnåriga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!