Det var 1978 som Leif Josefsson öppnade sin första affär med glas och ramar på Storgatan i Vimmerby. Den förre glasmästaren, som Leif tidigare hade arbetat för i Vimmerby, hade avlidit. Leif startade upp ett nytt företag i hans lokaler.
Han visar sin klippbok och pekar på ett foto från den tiden, taget av lokalpressen. Där sitter han mot en bakgrund av ramar. Mycket är oförändrat i hans lokal utanför Tuna idag. Här finner man också många exempel på vackra tavelramar och exempel på hur det kan komma att se ut, när man fått sin inramning gjord.
– Ungdomar väljer mest svart eller vitt till ramarna, möjligtvis silverfärgat, berättar Leif Josefsson.
Han tar fram en kraftig, utsirad och förgylld bit av en tavelram och visar hur den är uppbyggd. Grunden är trä, sedan bygger man på med gipsavgjutning och förfinar kanske med bladguld.
– När man lägger på bladguldet får man inte ens andas, ler han och visar hur försiktigt man måste gå tillväga och hur stadig på handen man ska vara.
Leif Josefssons yrkesbana har inte varit helt spikrak, snarare svängig. Han började som gitarrist och vokalist i bandet Kentons twistband i Hultsfred och har fortsatt att musicera hela livet.
– Det har blivit mer blues med tiden. Musiken är bra hobby, berättar han.
Som ung kom han att gå i lära hos Josef Johansson i Hultsfred, där han fick en gedigen utbildning och mycket erfarenhet. Yrket har fört honom runt i landet, till Oskarshamn, Helsingborg, Kalmar, Vimmerby och Tuna. I Kalmar startade han ett företag som bland annat applicerade rörliga fogar mellan stora betongblock i reningsverk och större betongbyggen. Leif Josefsson hade en dag oturen att stå i en lift som välte och skadades då svårt. Han genomgick en längre tids rehabilitering. Under den tiden bestämde han sig för att återvända till Vimmerby kommun och hamnade i Tuna, där han tidigare hade ägt ett hus.
Han har nu en stadig kundkrets och tänker inte ofta på att han är en bit över pensionsåldern.
– Man får gärna komma till mig efter ordinarie arbetstid. Det är bara att ringa, så ordnar vi det, säger han.
Många av hans kunder är sommarboende som renoverar sina hus och vill behålla de gamla fönstren. Arbetet med att renovera dem måste utföras med känsla för det hantverk som det ofta är frågan om.
När han hinner tycker han om att skapa nytt i trä. Det kan bli en vacker ram i en till en spegel.
– Eneträ är lite knepigt, men fint. Det behöver inte målas, det har naturen lyckats så bra med själv, menar Leif Josefsson.