Edvin har fastnat för träsnideri

Edvin Sjöblom har bara hållit på med träsnideri i ett par månader, men har redan hunnit bli riktigt biten. Under evenemanget Smaka på Tjust gjorde han succé på marknaden vid Smultronboda gård och sålde slut på hela sitt lager.

Edvin Sjöblom har inrett en egen snickarbod på gården, där han nu sitter och pysslar med sina smörknivar och träslevar.

Edvin Sjöblom har inrett en egen snickarbod på gården, där han nu sitter och pysslar med sina smörknivar och träslevar.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2018-10-13 09:00

– Ja, det kan ju förstås bero på att jag inte hade så mycket ännu, säger Edvin.

– Jag hade 14-15 slevar och en del smörknivar.

Edvin är 20 år gammal och född och uppvuxen i Västervik. Här bor han ute vid Hästhagen med sin familj och för att få plats med sin nya hobby har han röjt ur en bod på gården.

– Jag blev sjuk i somras, så jag kunde inte träffa vänner eller spela piano som jag brukar, eftersom jag inte hade tillgång till något. Så det blev som ett litet projekt att rusta upp den här boden.

Redan innan dess hade Edvin gett sig på att tälja lite, men det var i björk och ett ganska hårt jobb, så han lade ner det projektet. Men så började han igen, mest med körsbär och lind den här gången och nu gick det bättre. Han började tälja smörknivar och slevar och slipade dem för hand med sandpapper.

– Och när jag kände att det blev för kämpigt att sitta med morakniv och sandpapper investerade jag i en bandsåg och en bandslip. Inga dyra grejer, men de underlättar arbetet.

För Edvin är det första gången han har gett sig på något liknande och han vet egentligen inte var idén kom ifrån. Senast han gjorde en smörkniv var i slöjden när han gick i skolan. Men han berättar att han har möbelsnickare i släkten.

– Och jag har alltid varit intresserad av hantverk och att skapa. När jag spelar piano skriver jag ofta egna låtar. Och jag målar. Fast det är jag inte så bra på.

På gymnasiet gick han däremot en teoretisk utbildning, samhällsprogrammet, något han kan ångra lite i dag.

– Jag borde ha gått något mer kreativt, som estet. Jag har spelat piano i fyra-fem år, det är nåt jag är bra på och vill fortsätta med. Jag skulle till exempel kunna tänka mig att bli musiklärare. Men jag blir ingen konsertpianist, det har jag inte tålamod till, säger han och skrattar.

Träsnideriet tycker han är roligt, men föredrar att hålla det på en hobbynivå.

– Jag tror att det skulle vara svårt att leva på.

Än så länge har det mest varit släktingar som frågat efter en slev eller en smörkniv, men så fick han möjlighet att ställa upp ett bord och sälja sina alster vid Smultronboda gård under Smaka på Tjust.

– Jag känner de som har Smultronboda och frågade om jag fick ha en plats att sälja mina trägrejer på. Det var jätteroligt. Och det roligaste av allt var att kunna säga att det här är en smörkniv gjord av körsbärsträ från Hästhagen.

– Och ingen av mina slevar eller knivar ser exakt ut som någon annan, alla är olika.

Tekniken för att tillverka slevarna och smörknivarna arbetar Edvin fortfarande på. Han provar sig fram för att lära sig det bästa sättet och hur det funkar för honom. Han testar olika designer och känner efter vad som ligger bra i handen.

Och eftersom det här är just en hobby kan han låta det ta sin tid. Blir han inte nöjd gör han om och blir det ändå inte bra förpassas det till slut till spillhögen, som sedan blir tändved för brasan.

– Jag vill att det ska bli bra. Jag har inte bråttom.

– Fast lite bråttom har jag visst nu, för jag har fått plats på en julmarknad i Gamleby, så nu måste jag börja göra lite saker så att jag har något att sälja.

I boden ligger ett gäng trädstubbar staplade. De är från en lind i Södermanland som en kompis till Edvins mamma just sågat ner och skänkt till Edvin. Men favoritträslaget är ändå körsbär.

– Det blir så vackert. Jag har trä från ett körsbärsträd på gården och det är tvåfärgat. Så jag har fått frågor om jag har limmat ihop två olika sorters träslag, men det har jag inte, det kommer från samma träd.

I Edvins snickarbod är det för tillfället ganska tomt, eftersom han sålde slut på allt han gjort under Smaka på Tjust.
I Edvins snickarbod är det för tillfället ganska tomt, eftersom han sålde slut på allt han gjort under Smaka på Tjust.
Personligt

Edvin Sjöblom

Ålder: 20 år

Bor: Hästhagen utanför Västervik.

Familj: Mamma, pappa, tre syskon, en hund, tre katter. ”Och en ödla som aldrig dör. En leopardgecko som jag skaffade när jag var 6 år.”

Intressen: Spela piano, tälja och tillverka saker i trä. ”Och så är jag väldigt mycket med vänner. Jag är fortfarande engagerad i Delta Sigma, som jag var medlem i på gymnasiet och som har betytt väldigt mycket för mig”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!