Vi börjar närma oss slutet av juli. Sommaren har hittills varit omväxlande, med både torra och regniga perioder. I våra trädgårdar frodas växtligheten, till skillnad mot förra året, då det mesta var gult och åtgånget.
– Du borde ha kommit för några veckor sedan. Då var det en fullkomlig blomprakt, säger Ing-Marie Rais.
Hon och hennes man Peeter, bor ett stenkast från Kulbacken i en gulrappad villa byggd 1913. Trädgården är stor, över 2000 kvadratmeter, och även om pioner och många av rosorna har blommat över möts jag av grönska och växtkraft.
– Vi flyttade hit 1987 och då ville jag ha lite skydd mot vägen. Vi planterade en häggmispel. Nu har den blivit flera meter hög.
Vid husgrunden står mängder av krukor och inte långt från ytterdörren ett par pallkragar.
– Här satte jag ärtskott för någon vecka sedan, och se, de har redan kommit upp.
Ännu en lite bit bort är olika sorters bärbuskar planterade, bland annat amerikanska blåbär. Stora klasar av bär hänger från grenarna och trots att de inte är mogna är de tre gånger större än våra vilda svenska.
Trädgården har alltid varit viktig för Ing-Marie. Men särskilt påtagligt blev det när hon för två år sedan drabbades av bröstcancer.
– Det gick väldigt fort. Det tog bara en vecka från det att jag upptäckte knölen tills att jag opererades. Av behandlingen blev jag periodvis väldigt rastlös. Då kunde jag vakna tidigt och gå ut och rensa i flera timmar. Utan trädgården vet jag inte vad jag hade gjort.
Vi fortsätter längs med husets gavel och det är nu ett svagt porlande hörs. Det är på baksidan som Ing-Marie har sitt vatten. Meterhöga vassruggar, svärdsliljor, kaveldun och randgräs omgärdar den runda dammen som är cirka fyra meter i diameter. Stenar i olika storlekar och former utgör kanten. Från ena sidan pumpas vatten som bildar små bubblor i den annars så stilla ytan. Mitt i flyter en samling näckrosblad och en rosa knopp är på väg att slå ut.
– Det är fint med vatten och det ger ett lugn, säger Ing-Marie om sin damm.
Här var tidigare, enligt Ing-Marie, en tråkig platt yta. Hon säger att hon länge drömt om en damm, men av olika anledningar har tiden inte varit mogen. Förrän för fyra år sedan.
– Jag visste ungefär hur jag ville att den skulle se ut och vi anlitade en trädgårdsanläggare som kom med en liten grävskopa. Vi lade en gummimatta i botten och installerade en pump.
Vattnet cirkulerar och silas genom åtta filter ska rengöras regelbundet. Eftersom vatten dunstar behövs det även fyllas på vatten ibland. Någon ytterligare skötsel kräver inte dammen.
– Redan andra året hade växterna fått fäste runt och i dammen. Jag köpte även några koikarpar ungefär 25 centimeter långa, som dels skulle vara fina, och dels hjälpa till att hålla rent. Men det tog inte lång tid innan fiskmåsarna hittade hit och åt upp dem. Innan karparna blev fågelmat hade de dock ynglat av sig. Ett 30-tal småkarpar har hittills lyckats gömma sig för de hungriga måsarna.
Ing-Marie berättar att hon delar på växter och får många plantor av vänner och bekanta.
– Ja, annars skulle detta bli förskräckligt dyrt, säger hon.
Till de som funderar på att anlägga en damm tipsar Ing-Marie att inte göra den för liten. Ge om möjligt bra med utrymme till växterna och sätt dem inte för tätt inpå varandra.
– Allt växter väldigt bra invid en damm och det dröjer inte länge förrän buskar och annat måste beskäras.
Hon pekar på en ros som vuxit både åt sidan och uppåt med kraftiga stammar.
Senaste tillskottet i trädgården är en pergola. Den har Ing-Marie ritat och en viktig detalj var armeringsnät på sidorna för klätterväxter att få fäste. Det är här som hon hoppas på sitt blåregn. Förra våren var hon med sin syster Helena på en inspirationsresa till Italien. Ledare för resan var trädgårdskreatören Peter Englander.
– Vi besökte Ninfaträdgården som är en övergiven medeltida stad som blivit till en trädgård. Helt fantastiskt och väldigt exklusivt. Där fanns mängder av blåregn, rosor, pioner och porlande vatten.
Djuren trivs i Ing-Maries trädgård. Ett par hönor går fridfullt runt och pickar i gräset, en bikupa står på en höjd och den vita katten Patrik slickar sig om nosen. I pallkragar växer grönsaker såsom grönkål, svartkål, jordärtskocka och squash. Vi har nu kommit runt huset i vår trädgårdspromenad. Gräset övergår i asfalt.
– Det här är nästa grej. Lite av ett drömprojekt. Att ta bort asfalten och lägga terrakottaplattor. Det skulle bli snyggt.