Kritiserad ordningsvakt från Västervik om anklagelserna

Västervikssonen Mattias Elb var en av ordningsvakterna som ingrep mot en gravid kvinna i tunnelbanan i början av 2019. Klippet gav upphov till debatt, och användes som exempel på rasprofilering och övervåld inom yrkeskåren.

Mattias Elb är uppväxt i Västervik, men direkt efter studenten flyttade han till Stockholm. "Västervik var en bra stad att växa upp i, lugnt och skönt. Jag flyttade främst för att söka jobb" berättar han.

Mattias Elb är uppväxt i Västervik, men direkt efter studenten flyttade han till Stockholm. "Västervik var en bra stad att växa upp i, lugnt och skönt. Jag flyttade främst för att söka jobb" berättar han.

Foto: Orlando Boström/Orlando Photoart

Västervik2021-02-10 10:00

I videoklippet syns hur två ordningsvakter för ut kvinnan ur tunnelbanetåget. Kvinnan övermannas på en bänk på perrongen, och vakterna håller fast henne. Bredvid står kvinnans barn och gråter. 

Filmen på när ordningsvakterna omhändertog kvinnan spreds i sociala medier, och uppmärksammades av såväl nationella som internationella medier. Senare under året tillsatte regeringen en utredning för att se över regelverket för ordningsvakter, som en del i 34-punktsprogrammet.

Mitt i händelsernas centrum fanns Mattias Elb, som var en av ordningsvakterna i tunnelbaneklippet. Hans upplevelse har gjort att han släppt en bok. 

I boken ”Ordningsvakten. Minnet av ett mediedrev” ger han sin bild av händelserna och kritiserar rapporteringen som följde i media. 

– Jag upplevde det som att man redan hade bestämt sig för vad man skulle publicera, att man redan hade bestämt sig för att den gravida kvinnan är ett offer, och man gjorde allt i sin makt för att den bilden skulle stämma, säger han. 

Tanken på att skriva en bok väcktes ungefär ett halvår efter händelsen.

– Jag grubblade mycket och visste inte riktigt hur jag skulle hantera den negativa uppmärksamheten. Jag ville inte riktigt söka hjälp hos någon psykolog, och då tänkte jag att jag skulle skriva ner händelsen. När jag skrev kom tanken att det kanske finns ett intresse och att jag borde skriva en bok.

Enligt Mattias Elb har boken fått ett bra mottagande. 

– Många säger att den är bra, sen är det vissa som är negativa men de kommer inte sätta sig ner och läsa boken ändå, menar han. 

Mattias Elb har en annan bild av skeendet än vad han anser ha framkommit i media, och tror att den intensiva bevakningen berodde på att Kalla Faktas program om rasprofilering inom polisen nyligen hade sänts på TV4.

– Det sändes några dagar innan den här händelsen, så folk var nog redan upprörda när ingripandet skedde, säger han.

I samma veva uppmärksammades också flera inlägg han skrivit på internetforumet Flashback, inlägg som kritiserades för att vara rasistiska. 

I ett inlägg från december 2014 står det enligt DN:s granskning ”Vad hade egentligen hänt om polisen fick befogenheter att skjuta ihjäl aporna?” i samband med en diskussion om kravaller i en Stockholmsförort. Längre ner i inlägget står: ”Någon gång måste ju snuten sätta ner foten och skjuta skallen av någon apa där ute så dom blir tysta liksom.”

Vad tänkte du när inläggen uppmärksammades?

– Jag tänkte att det kändes lite överdrivet, det hade ingen relevans för ingripandet, säger han.

Ångrar du inläggen idag?

– Det finns vissa ordval som jag kan tycka är onödiga, men i sak har jag inga problem med det. Man menade på att eftersom jag skriver sådana här saker, och sedan gjort ingripande mot en svart höggravid kvinna, att det fanns substans i att jag skulle vara rasist. Det tycker jag är långsökt.

Kan du förstå kritiken som riktades mot er?

– Absolut, nu har jag ju ett jobb där man ständigt blir ifrågasatt, så det är inget konstigt i sig, det ska vi också bli. Men det här var något speciellt, folk var mer intresserade av att sprida hat än att ha någon form av konstruktiv diskussion kring ingripandet, säger han.

Han tycker att det är positivt att ordningsvaktsyrket utreds. 

– Jag hoppas att vi får en längre utbildning. Det är väldigt mycket som saknas. Det är något som vi i yrket har kritiserat i alla år, men ingenting har hänt, säger han. 

Mattias jobbar fortfarande som ordningsvakt i tunnelbanan, och överlag gillar han sitt jobb.

– Det är ett jobb där det händer väldigt mycket, man får se en annan del av samhället. Man träffar alla möjliga människor, och det är alltid kul att hjälpa folk, säger han. 

Personligt

Mattias Elb

Ålder: 27 år.

Om att växa upp i Västervik: Lugnt och skönt. "Alla kände på något sätt till varandras existens. Det var en bra stad att växa upp i. Jag flyttade främst för att söka jobb".

Har jobbat som ordningsvakt i tunnelbanan i: 4 år.

Det bästa med jobbet: Sammanhållningen mellan kollegorna och att få hjälpa människor. 

Och det mindre bra med jobbet: Arbetsmiljön. "Det är mycket våld i arbetsmiljön och skadefrekvensen är hög". 

Karta: Hötorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!