Daniel Svensson är född och uppvuxen i Storebro, men sökte sig efter studenten till det stora landet i väst. Drygt 100 år efter att många andra smålänningar gjort detsamma. Med undantag av några få perioder så har han blivit kvar i USA där han bor tillsammans med frun Kristin och deras tre döttrar i närheten av Phoenix i delstaten Arizona som är belägen i den sydvästra delen av landet.
– Phoenix är numera landets fjärde största stad med över fem miljoner invånare. Grand Canyon är ett stort turistmål i området och vi har väldigt fint väder vid den här tiden på året då det är högsäsong. Jag jobbar till vardags på en resort med hotell och spa som massageterapeut, säger Daniel när han dyker upp på skärmen i videochatten med kaffemuggen med VH-loggan på i högsta hugg.
Det skiljer åtta timmar mellan Sverige och den delen av USA så det är en av morgonens första koppar som intas. Och lita på att den är brygd med omsorg.
– Jag fick upp intresset för riktigt kvalitetskaffe för ett par år sedan och har sedan snöat in mer och mer. Det finns en del mindre fik där man både kan beställa en bra kopp och köpa med sig kaffebönor hem och göra sitt eget. Utbudet på nätet är också stort som man kan beställa hem och det finns faktiskt ett par rosterier i Sverige som är erkända som några av de bästa i världen, säger Daniel som har nördat ner sig rejält i ämnet på sistone.
Vad är speciellt med det kaffet?– För det första är det bara gjort på bönor av högsta kvalitet som köps in i samarbete med små bönder från stora delar av världen. Sedan förädlas och rostas det väldigt lätt så att smakerna kommer fram på rätt vis. Utöver det gäller det att brygga på rätt sätt och i den temperatur som passar bäst. Jag är själv väldigt noga när jag mäter upp mängden kaffe och vatten med en våg och har sedan fem olika metoder att brygga på som jag testar till resultatet blir perfekt, säger Daniel Svensson.
Genom sitt intresse för kaffe har han lärt känna folk som driver fik i trakten. Där föddes idén om att kunna få en riktig svensk bulle till kaffet så att det svenska sättet att fika blev komplett.
– Jag bakade lite vanliga kardemummabullar och lät folk testa. Många tyckte om dem så ett par fik visade intresse för att ta in mina bakverk i sitt sortiment. Det funkade dock inte så bra med mitt ordinarie jobb så lösningen har blivit att jag kör en pop-up store på ett fik en gång i månaden. Då säljer jag mina bakverk och det brukar dra en hel del folk. Särskilt sådana som känner till svensk fikakultur genom att ha rötter i Skandinavien eller om de har varit där på resa och fått smaka på vårt fikabröd.
Daniel kallar sitt koncept för Fika Republic och det har inte bara stillat hans eget sug efter hembakat utan hjälpt till att sprida den svenska fikakulturen i USA.
– Jag vet att det finns en kvinna som håller till i Los Angeles som kör ett liknande koncept och hon brukar få beställningar från en del svenska hockeyspelare som bor där och längtar efter bra fikabröd. Jag går och väntar på att Niklas Hjalmarsson och Oliver Ekman Larsson som spelar i Arizona Coyotes ska komma förbi på en fika hos mig, men de har inte hittat hit än, säger Daniel som själv har en bakgrund som hockeyspelare.
– Förra säsongen spelade jag faktiskt lite i ett veteranlag. Det är väldigt stort här och det finns flera divisioner. I den högsta elitdivisionen spelar en del gamla NHL-spelare. Jag har fått stå över spel den här säsongen eftersom jag fick en smäll förra året som sitter i än. Det är egentligen inte tillåtet med tacklingar på den nivån jag spelar, men amerikanerna har ju lite svårt att hålla sig ibland, säger Daniel som spelade i Vimmerby Hockey som ung och fortfarande följer lagets öde.
Med undantag från ett år hemma i Sverige 2010 har alltså Daniel och familjen blivit USA trogna. Det finns dock faktorer som gjort att de börjat fundera på om det kan vara läge att flytta hemåt i framtiden.
– Med Trump som president har samhällsklimatet hårdnat betydligt. Det är mer polariserat och när man kommer in på politik i diskussioner med folk kan de värsta sidorna komma fram. Arizona ligger nära Mexico och har mycket handel där och folk som jobbar inom servicebranschen. Utan dem skulle det inte fungera. Vi får se hur det utvecklar sig, men visst finns det en tanke på att vända hem. Om inte till Sverige så i alla fall till Europa.