Han sprider svensk fikakultur i USA

Har du nÄgon gÄng vÀgarna förbi Phoenix i USA och blir sugen pÄ en riktig fika sÄ finns en lösning. Daniel Svenssons Fika Republic serverar hembakade bullar till en bra kopp kaffe.

Sun Buns Àr bullar md vaniljkrÀm i mitten.

Sun Buns Àr bullar md vaniljkrÀm i mitten.

Foto: Privat

Vimmerby/Phoenix2019-04-06 09:00

Daniel Svensson Àr född och uppvuxen i Storebro, men sökte sig efter studenten till det stora landet i vÀst. Drygt 100 Är efter att mÄnga andra smÄlÀnningar gjort detsamma. Med undantag av nÄgra fÄ perioder sÄ har han blivit kvar i USA dÀr han bor tillsammans med frun Kristin och deras tre döttrar i nÀrheten av Phoenix i delstaten Arizona som Àr belÀgen i den sydvÀstra delen av landet.

– Phoenix Ă€r numera landets fjĂ€rde största stad med över fem miljoner invĂ„nare. Grand Canyon Ă€r ett stort turistmĂ„l i omrĂ„det och vi har vĂ€ldigt fint vĂ€der vid den hĂ€r tiden pĂ„ Ă„ret dĂ„ det Ă€r högsĂ€song. Jag jobbar till vardags pĂ„ en resort med hotell och spa som massageterapeut, sĂ€ger Daniel nĂ€r han dyker upp pĂ„ skĂ€rmen i videochatten med kaffemuggen med VH-loggan pĂ„ i högsta hugg.

Det skiljer Ätta timmar mellan Sverige och den delen av USA sÄ det Àr en av morgonens första koppar som intas. Och lita pÄ att den Àr brygd med omsorg.

– Jag fick upp intresset för riktigt kvalitetskaffe för ett par Ă„r sedan och har sedan snöat in mer och mer. Det finns en del mindre fik dĂ€r man bĂ„de kan bestĂ€lla en bra kopp och köpa med sig kaffebönor hem och göra sitt eget. Utbudet pĂ„ nĂ€tet Ă€r ocksĂ„ stort som man kan bestĂ€lla hem och det finns faktiskt ett par rosterier i Sverige som Ă€r erkĂ€nda som nĂ„gra av de bĂ€sta i vĂ€rlden, sĂ€ger Daniel som har nördat ner sig rejĂ€lt i Ă€mnet pĂ„ sistone.

Vad Àr speciellt med det kaffet?

– För det första Ă€r det bara gjort pĂ„ bönor av högsta kvalitet som köps in i samarbete med smĂ„ bönder frĂ„n stora delar av vĂ€rlden. Sedan förĂ€dlas och rostas det vĂ€ldigt lĂ€tt sĂ„ att smakerna kommer fram pĂ„ rĂ€tt vis. Utöver det gĂ€ller det att brygga pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt och i den temperatur som passar bĂ€st. Jag Ă€r sjĂ€lv vĂ€ldigt noga nĂ€r jag mĂ€ter upp mĂ€ngden kaffe och vatten med en vĂ„g och har sedan fem olika metoder att brygga pĂ„ som jag testar till resultatet blir perfekt, sĂ€ger Daniel Svensson.

Genom sitt intresse för kaffe har han lÀrt kÀnna folk som driver fik i trakten. DÀr föddes idén om att kunna fÄ en riktig svensk bulle till kaffet sÄ att det svenska sÀttet att fika blev komplett.

– Jag bakade lite vanliga kardemummabullar och lĂ€t folk testa. MĂ„nga tyckte om dem sĂ„ ett par fik visade intresse för att ta in mina bakverk i sitt sortiment. Det funkade dock inte sĂ„ bra med mitt ordinarie jobb sĂ„ lösningen har blivit att jag kör en pop-up store pĂ„ ett fik en gĂ„ng i mĂ„naden. DĂ„ sĂ€ljer jag mina bakverk och det brukar dra en hel del folk. SĂ€rskilt sĂ„dana som kĂ€nner till svensk fikakultur genom att ha rötter i Skandinavien eller om de har varit dĂ€r pĂ„ resa och fĂ„tt smaka pĂ„ vĂ„rt fikabröd.

Daniel kallar sitt koncept för Fika Republic och det har inte bara stillat hans eget sug efter hembakat utan hjÀlpt till att sprida den svenska fikakulturen i USA.

– Jag vet att det finns en kvinna som hĂ„ller till i Los Angeles som kör ett liknande koncept och hon brukar fĂ„ bestĂ€llningar frĂ„n en del svenska hockeyspelare som bor dĂ€r och lĂ€ngtar efter bra fikabröd. Jag gĂ„r och vĂ€ntar pĂ„ att Niklas Hjalmarsson och Oliver Ekman Larsson som spelar i Arizona Coyotes ska komma förbi pĂ„ en fika hos mig, men de har inte hittat hit Ă€n, sĂ€ger Daniel som sjĂ€lv har en bakgrund som hockeyspelare.

– Förra sĂ€songen spelade jag faktiskt lite i ett veteranlag. Det Ă€r vĂ€ldigt stort hĂ€r och det finns flera divisioner. I den högsta elitdivisionen spelar en del gamla NHL-spelare. Jag har fĂ„tt stĂ„ över spel den hĂ€r sĂ€songen eftersom jag fick en smĂ€ll förra Ă„ret som sitter i Ă€n. Det Ă€r egentligen inte tillĂ„tet med tacklingar pĂ„ den nivĂ„n jag spelar, men amerikanerna har ju lite svĂ„rt att hĂ„lla sig ibland, sĂ€ger Daniel som spelade i Vimmerby Hockey som ung och fortfarande följer lagets öde.

Med undantag frÄn ett Är hemma i Sverige 2010 har alltsÄ Daniel och familjen blivit USA trogna. Det finns dock faktorer som gjort att de börjat fundera pÄ om det kan vara lÀge att flytta hemÄt i framtiden.

– Med Trump som president har samhĂ€llsklimatet hĂ„rdnat betydligt. Det Ă€r mer polariserat och nĂ€r man kommer in pĂ„ politik i diskussioner med folk kan de vĂ€rsta sidorna komma fram. Arizona ligger nĂ€ra Mexico och har mycket handel dĂ€r och folk som jobbar inom servicebranschen. Utan dem skulle det inte fungera. Vi fĂ„r se hur det utvecklar sig, men visst finns det en tanke pĂ„ att vĂ€nda hem. Om inte till Sverige sĂ„ i alla fall till Europa.

Daniel Svensson i en tröja med loggan för Fika Republic som Àr inspirerad av hans smÄlÀndska rötter.
Daniel Svensson i en tröja med loggan för Fika Republic som Àr inspirerad av hans smÄlÀndska rötter.
Daniel Svensson

Ålder: 43 Ă„r

Bor: Phoenix, Arizona, USA.

Kommer frÄn: Storebro

Familj: Frun Kristin och döttrarna Stella 10 Är, Kajsa 8 Är och Elsa 6 Är.

Yrke: Massageterapeut

Hobby: Bra kaffe och baka fikabröd

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om