75-plussare en bortglömd grupp i debatten

Enligt Folkhälsomyndigheten ska åldersgruppen 70+ inte gå i affärer eller där det finns många andra människor, till exempel sjukhus eller vårdcentraler.

Vad händer med de äldre som hörsammat uppmaningarna att hålla sig inne, när karantänen väl släpper, undrar skribenten.

Vad händer med de äldre som hörsammat uppmaningarna att hålla sig inne, när karantänen väl släpper, undrar skribenten.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2020-04-21 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att den rekommendationen finns är lätt att förstå när man tittar på vilken åldersgrupp som drabbas hårdast av covid-19-sjukdomen. Fortfarande kan man ju gå ut på promenader för sig själv, utan att komma i kontakt med andra människor, och det går att be andra om att handla hem det man behöver. Det här sättet att leva på är nog det allra säkraste för att undvika coronaviruset just nu. Men det är också ett väldigt tråkigt sätt att leva på och det finns ett problem som inte myndigheterna har nämnt ännu. 

Myndigheterna börjar så smått att tala om en långsam nedgång av smittade. Samtidigt påpekas att det kan ta mycket lång tid innan allt är helt över. Men det är fortfarande oklart om den som varit sjuk och blivit frisk fortfarande kan smitta andra eller själv kan bli smittad igen. Det talas även om ”flockimmunitet” vilket innebär att en stor grupp som haft covid-19 och blivit friskförklarad inte kan få tillbaka sjukdomen eftersom det bildats antikroppar mot viruset i kroppen. Men det är ännu oklart om det är på det viset eftersom man inte vet allt om coronaviruset ännu. 

När och om man nu får en viss ”flockimmunitet” så finns det en grupp som inte har den immuniteten, alla 70-plussare som hörsammat och åtlytt rekommendationerna om att isolera sig har ju inte kunnat få någon immunitet eftersom de inte varit i kontakt med viruset. 

Det finns ytterligare en grupp av smittade som inte alls märks av i samhället. Det är en stor grupp enligt Folkhälsomyndigheten, alla som har sjukdomen utan att få några symptom, men ändå kan smitta andra. Hur kommer det då att gå för alla 70-plussare när restriktionerna börjar lätta? De tillhör ju den riskgrupp som lättast kan smittas och som blir svårast sjuka. Det syns tydligt redan i dag hur gamla som bor på äldreboenden samt hos de som har hemtjänst. Där har väldigt många blivit sjuka och även avlidit. Kommer alla 70-plussare som ”varit lydiga” och hörsammat myndigheternas rekommendationer fortfarande att behöva stanna inne och att undvika besök i affärer eller att umgås med andra, eftersom det fortfarande kommer att finnas många smittade utan symptom ute i samhället? 

Det talas väldigt lite om just gruppen 70+, varken i media eller vid den dagliga informationen från Folkhälsomyndigheten hör man den knappast nämnas. Det enda som upprepas är att man fortfarande ska stanna inne och inte komma i kontakt med släktingar eller andra. Det verkar tyvärr som att vi är den bortglömda gruppen i samhället just nu! Störst fokus är det på de ekonomiska följderna som pandemin orsakar. I den jämförelsen är det inte ens en spottstyver som satsats på landets pensionärer.

Jan-Gunnar Johansson
75+ i frivillig karantän