Att skynda på ett Nato-beslut är inte bra

"Putins krigsmaskin har stora problem i Ukraina. Ingen kan väl på allvar tro att Ryssland skulle angripa Sverige i närtid? Så varför denna brådska att överge en princip som gett oss en 200-årsperiod av fred?", undrar insändarskribenten, som menar att det borde bli folkomröstning i Nato-frågan.

"Att bryta vår djupt förankrade alliansfrihet utan att lyssna med det svenska folket är oanständigt", menar insändarskribenten, som tycker att en folkomröstning om Nato-medlemskap vore rimligt.

"Att bryta vår djupt förankrade alliansfrihet utan att lyssna med det svenska folket är oanständigt", menar insändarskribenten, som tycker att en folkomröstning om Nato-medlemskap vore rimligt.

Foto: Anders Wiklund/ TT

Insändare2022-05-16 16:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 15 maj 2022 tog Socialdemokraterna som väntat beslut om att ansöka om svenskt Nato-medlemskap. Sju månader tidigare, när de hade partikongress, uttalade de sig tydligt och klart MOT ett svenskt Nato-medlemskap. En sådan snabb omsvängning trodde jag inte var möjlig i ett demokratiskt parti. Nu är de inte ensamma om att byta åsikt. Även Sverigedemokraterna har svängt helt om och rättat in sig i det nya högerblocket. Tror nog att en majoritet av S och SD:s medlemmar inte hängt med i sina partiledningars åsiktsbyte.

"Har du missat vad som hände 24 februari?", tänker nog många. Givetvis inte! Rysslands angreppskrig mot Ukraina, en suverän stat i Europa, är avskyvärt och måste fördömas och bekämpas. Angreppet har förändrat det säkerhetspolitiska läget i Europa.

Men under kalla kriget hade vi på andra sidan Östersjön en aggressiv supermakt, Sovjetunionen med Warszawapakten, från Baltikum ner till DDR. En starkare militärmakt än dagens Ryssland som utförde skenanfall med flyg och marina enheter för att testa vår beredskap. Vi kommer också ihåg nedskjutningen av först DC3:an och sedan sjöräddningsplanet Catalinan på 1950-talet.

Putins krigsmaskin har stora problem i Ukraina. Ingen kan väl på allvar tro att Ryssland skulle angripa Sverige i närtid? Så varför denna brådska att överge en princip som gett oss en 200-årsperiod av fred? Alliansfriheten har förutom den långa freden gett Sverige möjlighet att agera i flera internationella konflikter.Till exempel har vi som neutral stat haft ett långvarigt åtagande i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea tillsammans med Schweiz. Även genom ambassaden i Nordkorea som varit en dörröppnare för bland annat USA. Knappast möjligt att fortsätta med som Nato-medlem.

Att skynda på ett så viktigt beslut är inte bra. Vi har ett val om fyra månader. Då skulle en folkomröstning kunna hållas. Vår statsminister anser att det inte är möjligt att diskutera alla frågor kring säkerhetspolitiken inför en folkomröstning. Det stämmer – men att bryta vår djupt förankrade alliansfrihet utan att lyssna med det svenska folket är oanständigt. Vi har visserligen en representativ demokrati där vi väljer våra företrädare. Men när vi valde i förra valet var en majoritet av riksdagens ledamöter mot ett Nato-medlemskap.