Att ta samhällsansvar i den gröna omställningen

Samhällsansvar innebär att politiska beslut i högsta grad ska värna skattebetalarnas pengar. Ofta nämns i politiska debatter att Sverige ska vara ett ”föregångsland” och bli världens första fossilfria välfärdsland. Ett märkligt påstående som saknar verklighetsförankring och bara är en önskedröm och politisk klyscha.

Avvecklingen av kärnkraft ger konsekvenser som inte ökar chanserna att Sverige ska bli ett föregångsland i den gröna omställningen, menar insändarskribenten.

Avvecklingen av kärnkraft ger konsekvenser som inte ökar chanserna att Sverige ska bli ett föregångsland i den gröna omställningen, menar insändarskribenten.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Insändare2023-01-20 05:36
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Däremot går utsläpp att minimera, men aldrig till noll. Obegripligt fattade politiska beslut är att fullt fungerande kärnkraft i förtid tagits ur drift och avvecklats innan ny elproduktion byggts som ersättning. Detta gäller inte minst i södra Sverige– Barsebäcksverkets två reaktorer och nu också ett väl fungerande centralt i Malmö beläget värmekraftverk (Öresundsverket). 

Värmekraftverket, som tidigare år renoverats för miljardbelopp, har inte varit i kontinuerlig drift sedan mars 2016. Det har sedan dess legat i malpåse och under tiden varit i drift vid några tillfällen som effektreserv, senast under en vinterdag 2017. Det är nu sålt till Asien. 2019 erbjöds Svenska kraftnät köp av Öresundsverket, då för att kunna ingå i svensk effektreserv och krisberedskap, men tackade nej med dåvarande ansvarig energiminister Anders Ygeman (S), trots att elbrist redan då var känt. 

Det numera stängda Öresundsverket, kunde nu ha varit behjälpligt med att lösa effektproblemen när det som mest behövs i Skåne och möjliggjort eltillskott till elområde syd, som för närvarande inte fullt kan utnyttja sin kapacitet på grund av obalanserna i elsystemet, med nu för liten lokal elproduktion. Effektproblemen i Skåne skulle kunna till viss del vara lösta av Öresundsverket, som dessutom är anslutet till skånska högspänningsnätet och då möjliggöra ytterligare effekt till elområde syd genom sydvästlänken. Vad som möjligtvis blir kvar av Öresundsverket till år 2024 är två gasturbiner, på tillsammans 128 MW el, som då eventuellt kan ingå för att hantera plötslig obalans i elsystemet. 

I vårt grannland Tyskland ersätter nu brunkolsförbränning nerlagd kärnkraft och rysk gas, som följd av en misslyckad tysk energipolitik. Samma sak i Sverige, som nu för att lösa energiproblemen och tillgodose landet med tillräckligt mycket elenergi, tar hjälp av Karlshamns oljeeldade kraftverk och återstart av det oljeeldade Heleneholmsverket i Malmö. 

Tveksamt om något annat land vill efterlikna det senaste decenniet förda svensk energipolitiken, där elprisstöd och elräkningsakut ska lösa begångna misstag. Elsituationen är i dag så allvarlig att delar av elnätet kan frånkopplas vid för hög elförbrukning och kommuner nekar elintensiv företagsetablering. Detta till följd av nerläggning av fullt fungerande kärnkraft och en otillräcklig inhemsk elproduktion.