Vi fÄr inte uppleva ett nytt Hiroshima!

LÀkare frÄn jordens alla lÀnder, inklusive de nio som har kÀrnvapen kÀmpar för att de ska avvecklas, skriver insÀndarskribenten.

Sveriges röst för en kÀrnvapenfri vÀrld har försetts med munkavle genom NATO-medlemskapet, skriver insÀndarskribenten.

Sveriges röst för en kÀrnvapenfri vÀrld har försetts med munkavle genom NATO-medlemskapet, skriver insÀndarskribenten.

Foto: Stanley Troutman

InsÀndare2023-08-09 05:27
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

HĂ€romdagen, den 6 augusti, inföll Ă„rsdagen av denna dag 1945 dĂ„ 70 000 mĂ€nniskor avled av stötvĂ„gen, vĂ€rmen och strĂ„lningen frĂ„n den första atombomben. Den slĂ€pptes över Hiroshima i Japan. Verkligheten skulle aldrig bli densamma efter denna ödesdigra hĂ€ndelse.

I den spÀckade tv-tablÄn hÀromdagen fanns bland allsÄng och mysdeckare ett program insprÀngt frÄn "IdébyrÄn". PÄ panelens svar vilka tÀnkbara frÄgor som kommer att sÀtta definitiva kÀppar för mÀnskligheten nÀmndes klimatkrisen, pandemier och kÀrnvapenkrig.

LÀkare frÄn jordens alla lÀnder, inklusive de nio som har kÀrnvapen (USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea) kÀmpar för att de av humanitÀra skÀl ska avvecklas. Ingen medicinsk bot finns om det skulle smÀlla.

LÀkare har aktivt verkat i den internationella rörelse som drev fram FN:s konvention frÄn 2017 om förbud mot alla jordens kÀrnvapen. Denna bedrift premierades med Nobels Fredspris. Till dags dato har 68 lÀnder ratificerat avtalet, dock inte Sverige. Avtalet stöds av 652 humanitÀra organisationer vÀrlden över, bland annat Röda Korset.

Sveriges röst för en kÀrnvapenfri vÀrld har försetts med munkavle genom NATO-medlemskapet. NATO ger sken av trygghet, som dock Àr synnerligen brÀcklig eftersom den bygger pÄ kÀrnvapenavskrÀckning.

Alla hoppas ju att jordens 12 000 kĂ€rnvapen idag aldrig ska komma att anvĂ€ndas, allt under doktrinen om "Ömsesidig SĂ€kerstĂ€lld UtplĂ„ning", pĂ„ engelska trĂ€ffsĂ€kert förkortat MAD.

Men den bistra sanningen Àr att sÄ lÀnge det finns kÀrnvapen kommer de nÄgon gÄng att anvÀndas, antingen med vilja eller av misstag. Nu hÄller vi andan i hopp om att Putin inte ska trycka pÄ kÀrnvapenknappen.

PĂ„ vĂ€rldsscenen förekommer i nulĂ€get dessvĂ€rre inga samtal om att avskaffa detta mĂ€nsklighetens gissel. Det Ă€r dĂ€rför den allmĂ€nna grĂ€srotsopinionen – det vill sĂ€ga du och jag – mĂ„ste driva pĂ„. Det finns mĂ„nga humanitĂ€ra organisationer som kan kanalisera det engagemanget.

Intresserad att veta mer? Jag rekommenderar den bioaktuella filmen "Oppenheimer", som handlar om Robert Oppenheimer, ledaren för Manhattanprojektet, dÀr de första atombomberna utvecklades under andra vÀrldskriget.