"Barnen väntar på skolskjuts som aldrig kommer"

I fredags hände det. Igen. Skolbussen kom aldrig på morgonen.

"Redan förra året efterlyste jag något slags system för att snabbt meddela föräldrar när något händer skolskjutsen", skriver insändarskribenten.

"Redan förra året efterlyste jag något slags system för att snabbt meddela föräldrar när något händer skolskjutsen", skriver insändarskribenten.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Insändare2021-02-17 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den hade gått sönder, fick vi veta senare. Så där stod mina barn och väntade. Och väntade. I snön. Och kylan. Ensamma vid vägen.

När jag fick veta gjorde jag som jag fått ”order” om från kommunen i sådana situationer. Kollade kommunens hemsida efter information om dagens skolskjutsar. Där fanns ingen.

Andra barn väntade också. Förgäves. Barn vars föräldrar redan åkt till jobbet. Barn vars föräldrar inte kan ägna arbetstid åt att varje dag kolla kommunens hemsida efter information om eventuellt inställda skolskjutsar. Information som denna gång ändå inte fanns där.

Redan förra året efterlyste jag något slags system för att snabbt meddela föräldrar när något händer skolskjutsen. Så barnen slipper stå där och vänta. Ensamma. I mörkret. I snön. I kylan.

Som ersättare i fullmäktige har jag förmånen att ibland kunna lämna in motioner. På förra kommunfullmäktige var min motion om en lösning uppe. Mitt förslag var en SMS-lösning, som när jag kollat med systemtekniker, säger tekniskt inte är några som helst problem att ordna.

Majoriteten tyckte motionen var besvarad i och med att ”det kan införas när tekniken finns”. Kommuner som Kalmar, Karlsborg och Kiruna använder redan olika system eller metoder. Så lösningar finns redan! Så då är det bara att införa en av dem? Enligt ”besvarandets” egna ord? Men, nej, något sådant intresse finns inte.

Nu röstade (S) och (SD) med (V) för att få till en återremiss i frågan med målet att presentera hur andra kommuner gjort och presentera en eller flera lämpliga lösningar för Vimmerby. Majoriteten röstade nej till det.

Jag kan förstå att man som majoritet är emot motioner som innehåller rent politiskt ideologiskt motiverade frågor. Det får man som opposition räkna med och de motionerna är mer att se som en uppvisning i vad som skiljer de olika alternativen åt på valdagen. Men barns ökade trygghet och säkerhet? Hur sjutton kan någon vara emot det?

Jag tror inte man egentligen är emot det. Man är emot den som skrev motionen. Man vill visa upp en enad front och en stark majoritet. Och så tänker man inte längre än så. Man låter känsla styra över förnuft. Det får ni i majoriteten gärna göra med motioner som är ideologiskt laddade. Ni kan inte göra det när barn får betala med ökad otrygghet och osäkerhet.

Nu kommer snart våren. Risker och besvär blir mindre med ljusare morgnar och varmare väder, men jag hoppas innerligt att ni ändrat beteende till nästa gång frågan kommer upp och att det till nästa vinter finns en fungerande lösning. Jag vill inte att det händer ett enda barn någonting när det står där och väntar på en skolskjuts som aldrig kommer. Det vill väl ingen? Inte när det FINNS lösningar.