Bedrövligt att inte vara med på förlossningen

Signaturen "Trebarnsmor" reagerar på insändaren "Ge partnern chans att delta vid förlossningen via Teams". Hon jämför resonemanget med det som många har kring begravningar: "Vi har inte tid! Vi måste jobba!"

En närvarande pappa som vågar vara delaktig även under förlossningen är något de flesta kvinnor värdesätter, gissar signaturen "Trebarnsmor", som reagerat på insändaren om möjligheten att delta i förlossning via Teams.

En närvarande pappa som vågar vara delaktig även under förlossningen är något de flesta kvinnor värdesätter, gissar signaturen "Trebarnsmor", som reagerat på insändaren om möjligheten att delta i förlossning via Teams.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2023-03-05 05:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag läste insändaren ”Ge partnern chans att delta vid förlossningen via Teams” visste jag först inte om jag skulle ta detta på allvar. Skämtar ”Modern pappa” med tidningens läsare? Men kanske finns det ändå ett uns allvar i resonemanget och det gör mig orolig. 

Att blivande pappor, som den i exemplet i insändaren, är så upptagna entreprenörer med hela landet som arbetsområde att förlossning via dator är ett efterfrågat alternativ till att få vara med om något av det största man får uppleva i sitt liv är rent ut – bedrövligt. Detta liknar resonemanget kring begravningar, som gjort att Sverige toppar listan över de länder där det tar längst tid mellan död och begravning. Vi har inte tid! Vi måste jobba! Vi har viktiga möten! Vi prioriterar resor! Ska det bli samma sak vid förlossningarna, tycker vi?

Man kan ju också undra vad personal på förlossningen säger om att behöva koppla upp sig i Teamsmöten. Kanske ett inslag som inte gör barnmorskeyrket mer attraktivt... Om argumentet att man kan sudda bakgrunden så känsliga blivande pappor slipper se blod är att ta seriöst vet jag inte. Men om så är fallet kanske vederbörande ska fundera lite mera innan man hamnar i situationen där en förlossning väntar. 

Jag törs gissa att de flesta kvinnor värdesätter en man som vågar vara delaktig. Nej, att stötta sin partner med peppande ord via datorn är knappast modernt. Det är ett steg tillbaka till den tid när pappor inte förväntades vara med i förlossningssalen.