Nu – inte sen, måste ni politiker lyssna på oss!

Under våra år i omsorgen har vi alltid ställt oss frågan: Varför har inte pensionärerna rätt till samma vård och omsorg under kvällar och helger som på vardagar? Behoven blir ju inte annorlunda bara för att det är lördag istället för onsdag?

"Under våra år i omsorgen har vi alltid ställt oss frågan: Varför har inte pensionärerna rätt till samma vård och omsorg under kvällar och helger som på vardagar? Behoven blir ju inte annorlunda bara för att det är lördag istället för onsdag?", konstaterar insändarskribenterna.

"Under våra år i omsorgen har vi alltid ställt oss frågan: Varför har inte pensionärerna rätt till samma vård och omsorg under kvällar och helger som på vardagar? Behoven blir ju inte annorlunda bara för att det är lördag istället för onsdag?", konstaterar insändarskribenterna.

Foto: Johanna Norin/TT

Insändare2022-09-10 11:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta har vi tagit upp med våra chefer flertalet gånger och med verksamhetschefen. Svaret bli alltid detsamma. Att vi har inte och får inte mer resurser, alltså pengar, till fler medarbetare. Vi har påtalat det till våra kommunala politiker, som har lyssnat intresserat och antecknat, men inget har hänt. Det är ju bara ni politiker som styr i Vimmerby kommun som kan hjälpa oss och ändra i budgeten.

Vi tycker det är sorgligt om våra fina äldre, som har byggt upp vårt land och arbetat sedan unga tonåren, inte ska få en lugn och trygg sista tid i livet och en meningsfull vardag. Vi vill inte jobba med förvaring. Vi vill umgås och utföra aktiviteter – även på kvällar och helger. Vi vet med vår erfarenhet att detta tryggar och lugnar människor som lever med kognitiv svikt och har ett stort behov av just trygghet och medmänsklig närvaro. Ofta räcker det med en hand i sin för att känna trygghet, en hand är många gånger bättre än piller. Ibland räcker det att personal sitter tillsammans och umgås, läser, pratar eller faktiskt tittar på något lämpligt tillsammans på tv för att lugnet ska infinna sig när mörkret faller.

undefined
"Ofta räcker det med en hand i sin för att känna trygghet, en hand är många gånger bättre än piller. Ibland räcker det att personal sitter tillsammans och umgås, läser, pratar eller faktiskt tittar på något lämpligt tillsammans på tv för att lugnet ska infinna sig när mörkret faller."

Men för att vi ska kunna utföra det så behöver vi vara fler. Som det är idag är vi två på kvällar, som ska ta hand om tio. Tio, som bär på olika typer av demenssjukdomar. Och vi är två på helgerna. När vi ska hjälpa dem till sängs så måste vi på grund av dubbelbemanningar lämna resten ensamma en stund. Allt kan vara lugnt, men när vi försvinner ur synfältet börjar oron sakta stegra sig och den går som en löpeld från person till person. Och det är inte alltid lätt att få tillbaka lugnet efter det. För sedan börjar det om, när nästa person vill lägga sig eller gå på toaletten. 

Kan en personal istället stanna kvar med pensionärerna så behålls många gånger lugnet och det är guld värt. För har du en lugn och trygg kväll så avspeglar det sig ju på hur natten blir. Och har du som undersköterska tid att göra kvällsrutinerna ordentligt och slippa stressa pensionärerna i säng så känns det så gott i hjärtat när man säger "godnatt" och går ut och man kan se trygghet i deras ögon. 

När vi säger ifrån, och påpekar för cheferna att vi inte klarar kvällarna på två personal så säger de att vi ska lägga om schemat och ta en person från dagturen och lägga den på kvällen. Men då blir vi ju helgbemannade i veckorna. Och på helgerna vill vi inte stressa upp dem på morgonen för då blir dagen oftast inte bra. På helgerna vill vi hinna med att stötta dem så de kan bli helgfina. Även på helgerna behöver de ju få gå på toaletten. En del är även i behov av en dusch. 

undefined
Höjd grundbemanning är det viktigaste för att göra jobb i omsorgen mera attraktivt, tror insändarskribenterna, som också nämner bland annat schema med tid för återhämtning, bort med delade turer och höjd lön som viktiga åtgärder.

Vi har många års erfarenhet i detta yrke och vi känner stor yrkestolthet. Vi lär oss nya saker varje dag. Vi är Stjärnmärkta och var först ut i hela Kalmar län. Vi jobbar med ett brinnande intresse för demensvård och arbetar personcentrerat och för att vi ska klara av det på bästa sätt behöver vi fler och rätt kollegor. Vi vädjar till politikerna som styr i Vimmerby kommun: ge oss möjlighet att få utföra det vi har lärt oss på utbildningar och kurser och genom erfarenhet. Vi frågar er: varför vill ni inte satsa på äldrevården och göra den till den bästa i Sverige? Ge oss förutsättningarna! 

Vi har också märkt av att färre och färre söker sig till detta yrke. Vad beror det på? Ja, en sak är säker och det är att vi måste alla hjälpas åt att höja statusen på yrket. Och det tror vi att man gör genom att höja grundbemanningen, det är det absolut viktigaste. Sedan måste vi få ha bra schema med tid för återhämtning mellan passen. Vi orkar inte jobba till kl 22.00 på kvällarna för att sedan jobba 7.00-16:15 dagen efter. Delade turer måste bort. Lönen ska upp, lönen måste gå att leva på. Vilka ungdomar i dag vill börja i ett yrke där du garanterat får jobba varannan helg? Vi behöver arbetsskor. Sjukskrivningarna måste minska och varför inte då sänka heltidsmåttet så att folk orkar göra mer än bara jobba? På så sätt tror vi att alla medarbetare mår bättre. Trivs man på sitt jobb så mår man bättre och håller sig friskare, tror vi. 

undefined
"Under våra år i omsorgen har vi alltid ställt oss frågan: Varför har inte pensionärerna rätt till samma vård och omsorg under kvällar och helger som på vardagar? Behoven blir ju inte annorlunda bara för att det är lördag istället för onsdag?", konstaterar insändarskribenterna.

Med det sagt så vill vi också nämna att vi älskar vårt jobb och vill jobba kvar, så låt oss göra det och få förutsättningar att förgylla vardagen, kvällarna och helgerna för dem som höll i oss när vi var små. Och för att citera en framliden pensionär: "Var rädda om er, ni ska räcka länge".