Busskort till unga är inte att kasta pengar i sjön

"Barnen är vår framtid och att då neka en sån bra service som gratis busskort till Vimmerby kommuns ungdomar är helt fel", anser insändarskribenterna.

Gratis busskort för ungdomar under sommarlovet är en självklar samhällsservice, menar insändarskribenterna.

Gratis busskort för ungdomar under sommarlovet är en självklar samhällsservice, menar insändarskribenterna.

Foto: Marie Kerrolf

Insändare2022-05-04 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu närmar sig sommarlovet för Vimmerby kommuns barn och ungdomar. Just under sommaren hinner man det där lilla extra som inte hanns med under läsåret, som att kunna resa runt i länet för att hälsa på släkt och vänner, umgås socialt och att kunna få en meningsfull fritid. En del unga kanske har fått sitt första sommarjobb och behöver ta bussen till sin arbetsplats – och som vi vet får man ju inte lön samma dag man måste ta bussen. När man är i mitten av tonåren har man som bekant heller inget körkort och har en del svårigheter att ta sig från ett ställe till ett annat. 

Det finns visserligen bussar, men det är inte alltid tiderna passar, beroende på vart du ska åka och var du bor och sen kostar det ju pengar också. Hultsfreds kommun satsar nu på att ge alla ungdomar ett gratis busskort under sommaren från det man gått ut årskurs 6 fram till årskurs två på gymnasiet. Ett mycket bra förslag då ungdomen inte längre är beroende av att någon måste skjutsa hela tiden och med dagens dyra bränslepris blir det ju dyrt i längden, dessutom är det ju inte bra för miljön. Nu ska det bara gå igenom hos kommunfullmäktige vilket inte borde vara något problem, då det är en bred enighet bakom detta förslag. Men så kommer vi då till Vimmerby kommun som också fått detta erbjudande att köpa in busskort att dela ut – men här blir det blankt nej. 

Frustrerande för väldigt många ungdomar. Alla bor inte i centralorten där man lätt kan ta sin cykel till stans aktiviteter. Visst kan ungdomarna köpa en sommarbiljett som gäller under 62 dagar och som enligt KLT:s hemsida kostar 1 260 kronor, men alla tonårsfamiljer har inte de pengarna och är man dessutom flera ungdomar i samma familj så blir det mycket dyrt för familjen. 

Vi måste börja satsa på våra barn och unga, det är ju de som ska ta över en dag. Barnen är vår framtid och att då neka en sån bra service som gratis busskort till Vimmerby kommuns ungdomar är helt fel. Visst kostar det pengar, men med denna dyra skattesats vi har i kommunen borde det kunna bli lite över till gratis busskort. Vimmerby kommun ska vara en bra och trevlig kommun för alla att bo, arbeta och studera i och då måste man börja satsa genom att ha en bra samhällsservice.

Att satsa på våra barn och ungdomar är verkligen inte att kasta pengarna i sjön.