Dags att avskaffa de delade turerna

Heltid som norm är nu infört i Vimmerby kommun och när behovet av personal ökar inom omsorgen måste kommunen anstränga sig för att vara en bra arbetsgivare som lockar personal och att man stannar kvar på sin tjänst.

Om kommunen avskaffade de delade turerna i äldreomsorgen skulle arbetsmiljön, arbetsglädjen och trivseln bli bättre, tror skribenten.

Om kommunen avskaffade de delade turerna i äldreomsorgen skulle arbetsmiljön, arbetsglädjen och trivseln bli bättre, tror skribenten.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2020-03-03 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det råder delade åsikter om heltid som norm. En del tycker det är okej medan en del inte alls tycker om detta system. Men fortfarande finns det delade turer som inte alls uppskattas av personalen. 

Jag har varit i kontakt med personal på ett äldreboende där 32 av 35 anställda inte alls tyckte om detta. Delade turer innebär att man arbetar några timmar, därefter ett uppehåll på ett par timmar utan lön och därefter går man på sitt arbetspass igen. Delade turer är oftast en negativ faktor som leder till dåligt med tid för återhämtning och svårigheter att planera. 

Om kommunen avskaffade de delade turerna skulle arbetsmiljön, arbetsglädjen och trivseln bli bättre, troligtvis skulle även sjuktalen minska. Det finns även pendlare som inte kan gå hem mitt på dagen utan är tvungna att ta sin ofrivilliga rast mitt på dagen på sin arbetsplats. 

Vi Sverigedemokrater ska göra det vi kan under den här mandatperioden att delade turer ska upphöra. Kommer till att börja med att lämna en motion om detta till kommunfullmäktige. Jag lovar, vi ska göra det vi kan.