Dags att ta bort straffrabatter för unga kriminella

Den som begår "vuxna brott" bör också kunna dömas till en "vuxen påföljd", menar insändarskribenten som tycker att det är dags att ta bort straffrabatten för unga vid allvarlig brottslighet.

En polis som går till jobbet ska inte behöva ta emot glåpord eller fundera över om han eller hon kommer hem efter sitt arbetspass, skriver insändarskribenten.

En polis som går till jobbet ska inte behöva ta emot glåpord eller fundera över om han eller hon kommer hem efter sitt arbetspass, skriver insändarskribenten.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2021-11-14 08:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man kan fundera kring det bland ledande politiker populära uttrycket att "vända på varje" sten för att stävja kriminaliteten på många områden. Det behövs mer än så, det kräver konstruktiva och ganska omedelbara handlingar i form av lagändringar. Tyvärr så har Sveriges humanitära tankesätt blivit urvattnat. 

En polis som går till sitt arbetspass bör kunna känna att "jag kommer hem till min familj igen". Hens anhöriga och barn ska inte behöva gå med oron: "kommer mamma eller pappa tillbaka efter sitt arbetspass?" Glåpord och andra kränkande uttryck ska inte ingå i yrket, och framförallt inga dödande kulor.

Samhället och lagstiftare sänder ut fel signaler till 13-, 15-, 17-åringar som på grund av låg ålder kan komma undan med i stort sett allting vad gäller kriminella handlingar. Begår man sådana "vuxna brott" så ska också straffet och påföljden vara vuxet, och då ska också straffrabatterna tas bort.

Allt handlar om att göra det svårare att begå kriminella handlingar. Jag vägrar att lyssna på hur mycket sådana åtgärder kommer att kosta och frågar istället: hur mycket är en människas liv värt?