Dags att ta kontrollen över våra mobiler

2007 ändrades skollagen så att lärarna skulle ha rätt att "omhänderta" mobiltelefoner på lektionstid om de var störande för utbildningen.

Mobilen vore inget problem i skolan, om den användes till skolarbete, menar insändarskribenten som också tycker att vuxna bör ta sig en funderare på hur mycket våra smarta telefoner styr oss.

Mobilen vore inget problem i skolan, om den användes till skolarbete, menar insändarskribenten som också tycker att vuxna bör ta sig en funderare på hur mycket våra smarta telefoner styr oss.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-05-27 11:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men ändå har det inte fungerat och nu kommer regeringen med förslag att förbjuda mobiler under lektionstid. Många säger att det var på tiden och andra säger antagligen något annat.

Mobilen skulle inte bli något problem i skolan om den användes till det man kan ha den till i ett skolarbete. Man kan ha den till klocka, kalkylator, uppslagsverk och kanske som anteckningsblock. Experter säger att mobilteknologi är ett av de viktigaste verktygen i skolarbetet, men då får de väl tillverka en speciell skolmobil, som det bara går att göra skolarbeten på. Men att sitta och vandra på alla sociala medier och fotografera folk i genanta situationer och lägga ut – där borde nog en gräns gå.

Det är bra att man börjar diskutera mobilens vara eller inte vara i samhället överhuvudtaget. Arbetsplatser har samma problem som skolan, fast då handlar det om vuxna människor. Vi kan titta på oss själva, hur vi handskas med en telefon som om vi vore beroende av den. Vi kan inte ens cykla eller promenera utan att krocka med lyktstolpar bara för att vi måste titta vad som händer ute i världen genom mobilen.

Nu håller vi på att klippa kablarna till "gammeltelefonen" och ska bara ha kvar mobila enheter i framtiden. Då måste vi styra upp allt med lite nya lagar runt telefonoperatörerna. De ser till att vi måste köpa nya telefoner hela tiden, för de utvecklar nya system och nya aktiviteter i dem och vi kan få betala upp till 700 kronor i månaden per mobil. Då är det inte lätt att vara underbetald arbetstagare och ha råd att betala mobiler till fyra barn. Det blir en klassfråga.

Mobiltelefoner är en av de vanligaste skuldfällorna idag.