Dags för en hundrastgård i Vimmerby

Att hunden är människans bästa vän är ingen överdrift.

Det är hög tid för en hundrastgård i centrala Vimmerby, tycker skribenterna.

Det är hög tid för en hundrastgård i centrala Vimmerby, tycker skribenterna.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2021-05-16 20:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men förutom det är dessutom hundar en viktig del i vårt samhälle, då de fyller en stor funktion ur ett hälsoperspektiv, social samvaro och i många fall, ett rehabiliterande syfte, inte minst nu under pandemin, då hundintresset har ökat väsentligt och fler och fler har skaffat sig hund. 

Ett flertal gånger har det lämnats in medborgarförslag om en kommunal hundrastgård i Vimmerby, dock har samtliga blivit avslag på.

I Vimmerby kommun finns det cirka 2 100 hundar och många har hört av sig till mig, man saknar någonting i Vimmerby- en hundrastgård. En hundrastgård skulle betyda väldigt mycket för den enskilde hundägaren, dels för den sociala samvaron men även som en mötesplats medan de fyrfotade vännerna rastar av sig, utan risk att hunden kommer ut i trafiken eller att man möter någon på gatan som är hundrädd. 

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du dessutom hålla din hund under extra stor uppsikt så att den hindras från att springa lös i marker där det finns vilt. I praktiken innebär det att man under denna tidsperiod bör hålla sin hund kopplad om du inte har extrem lydnad på den. Denna föreskrift är ytterligare ett skäl till att upprätta en hundrastgård men överhuvudtaget är det inte passande att hunden är lös i stadsmiljö.

Vi är medvetna om att Vimmerby camping vid Nossenbaden nyligen har uppfört en hundrastgård men den ligger ganska avsides från Vimmerby och dessutom kommer att användas av framförallt campingens gäster så det vore önskvärt om kommunen kunde upprätta en hundrastgård, gärna i anslutning till en park, kanske Kungsparken eller Källängsparken som båda ligger centralt i Vimmerby. Det viktiga i sammanhanget är att tänka på höjden så att hundarna inte hoppar över. Det här förslaget tror vi ökar attraktionskraften för Vimmerby, dels för kommuninvånarna men även för turister. Nu är det 2021, dags att tänka nytt, det är dags för en hundrastgård.

Karta: Vimmerby