Dags för svenskt utträde ur EU

Det är dags för Sverige att, i likhet med Storbritannien, lämna den europeiska unionen. En ny folkomröstning om EU-medlemskapet bör hållas så snart som möjligt.

Sverige bör följa Storbritanniens exempel, menar insändarskribenten som vill se ett "Swexit".

Sverige bör följa Storbritanniens exempel, menar insändarskribenten som vill se ett "Swexit".

Foto: Berit Roald

Insändare2022-05-23 19:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska politiker har skrivit in EU-medlemskapet i grundlagen. Det innebär att det krävs två mandatperioders majoriteter för att ändra beslutet, innan man ens kan påbörja sitt utträde.

Sverige bör lämna EU, eftersom medlemskapet brutto beräknas kosta Sverige närmare 40 miljarder kronor i år, och avgiften förväntas öka ytterligare de närmaste åren. Det är bättre att satsa dessa pengar på fattiga länder samt skola, vård och omsorg i Sverige.

Svenska politiker måste våga utlysa en ny folkomröstning om EU. När Sverige röstade ja till ett medlemskap i folkomröstningen 1994 var unionen något helt annat än den är i dag. Det vi ska arbeta för är att svenska folket själva ska bestämma vilka lagar och regler som ska gälla i Sverige. Vi måste stoppa maktöverföringen till Bryssel och bryta trenden där unionen gått från mellanstatligt samarbete mot alltmer överstatlighet och federalism. Svenska folket måste få ta ställning till det EU som vuxit fram i en ny folkomröstning.

Min förhoppning är att fler länder, även Sverige, på sikt kommer att följa Storbritanniens väg och kräva att makten flyttas tillbaka till de enskilda länderna. Om detta inte sker, bör länder överväga att lämna unionen innan EU har blivit den fullskaliga federation vissa vill skapa. Handel och samarbete är en självklarhet, men utan politisk överstatlighet.

EU vill ta makten på så många områden som möjligt ifrån de enskilda länderna. På så sätt förlorar människor möjligheten att kunna påverka sina liv, sin egen vardag och sitt eget lands framtid!

Swexit – ja, tack!