Därför är hantverkare inte gratis

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2018-11-28 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren ”Vem har råd att anlita en hantverkare” den 15 november.

Signaturen Tveksamt är välkommen att ringa mig när vattnet står och sprutar rakt ut på köksgolvet. I min timkostnad ingår min telefon så jag kan svara.

Jag kan dessutom ta mig hem till dig, bilen ingår också.

När jag kommer fram till dig kommer jag inte utan kläder för arbetskläder och skyddsskor ingår också.

Jag har dessutom med mig verktyg avsedda för ändamålet, vissa ska besiktigas och kalibreras för att arbetet ska vara rätt utfört. Och som av en händelse ingår även detta i timkostnaden. Rätt del har jag också med mig för lager ingår också.

Nu ska arbetet faktureras och för detta behövs numera en dator med skrivare och faktureringsprogram. Den kan ju inte stå ute, så det finns ett kontor, ingår också. Datorn behöver ström och det kommer inte gratis ur två hål i väggen.

Eftersom varken du eller jag vill arbeta gratis, vill jag ha lön för tiden jag sitter på kontoret, beställer nya delar så jag kan hjälpa dig nästa gång det är simbassäng i köket. Dessa ska packas upp när de kommer, det tar lite tid det också.

Visst ja, jag måste skicka fakturan till dig och du kanske inte har dator så då blev det papper, kuvert och frimärke.

Ibland måste jag åka på utbildning för att kunna utföra arbetet hemma hos dig på rätt sätt, det kan bli några dagar på ett år. Detta måste också betalas så det ingår också i timkostnaden, likaså företagsförsäkring, deklaration och bokföring.

Listan kan göras längre. Momsen ska vi inte blanda in för den hamnar inte hos mig, den går till vår välfärd.

Frågan är hur mycket som blev över till mig. Jag tror faktiskt det är tveksamt om Tveksamt förstår.