Därför är vi så arga över vindkraftsplanerna

"Vi blir förtvivlade av tanken på förstörd livsmiljö med konstant buller, aldrig mer en svart stilla och stjärnklar natthimmel utan istället ett konstant blinkande av både vitt och rött varningsljus från vindkraftverken", skriver insändarskribenten på ett svar på vad som upprör så med tanken på vindkraftverk runt knuten.

"Vi blir förtvivlade av tanken på förstörd livsmiljö med konstant buller, aldrig mer en svart stilla och stjärnklar natthimmel utan istället ett konstant blinkande av både vitt och rött varningsljus från vindkraftverken", skriver insändarskribenten på ett svar på vad som upprör så med tanken på vindkraftverk runt knuten.

Foto: Patrick Pleul

Insändare2023-12-24 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Säg emot en vindkraftsmotståndare – bli idiotförklarad". 

Det som hittills rapporterats i media är i stor utsträckning Fred Olsens överdrivna version. Varför är vi arga? frågar sig den anonyma skribenten. 

Vi är pålästa om vindkraftsindustrins alla negativa effekter. Vi blir förtvivlade av tanken på förstörd livsmiljö med konstant buller, aldrig mer en svart stilla och stjärnklar natthimmel utan istället ett konstant blinkande av både vitt och rött varningsljus från vindkraftverken.

Vi tänker på det artrika fågellivet i vårt område och förstår hur negativt det skulle påverkas samt hur mikroplaster med bisfenol A riskerar spridas ut i naturen från verken med regn och vind. Jägare i vindkraftsområden rapporterar att viltet flyr vindindustriområden och fastighetsvärden påverkas negativt upp till åtta kilometer från verken, en del fastigheter blir till och med osäljbara. Numera vet vi att människor på fullaste allvar lämnar sina hem för att de inte står ut med de störningar vindkraftverken medför som resulterar i bland annat sömnproblem, stress och utmattning med mera.

Vi förstår också hur naturen och vår livsmiljö skulle påverkas av byggnationen av dessa gigantiska Eiffeltornshöga slumpkraftverk och hur stora bärkraftiga vägar för tunga transporter skulle komma att anläggas kors och tvärs i det vackra landskapet för att nämna några saker. Listan på negativa konsekvenser tycks aldrig sina. Gör man sin läxa och läser på om vindkraftsindustrins negativa konsekvenser kan man inte annat än säga NEJ till detta. 

Gång på gång står vi i Horn och Hycklinge enade upp mot vindkraftsindustrin, som vill köra över oss och tillintetgöra vår livsmiljö. Sverige behöver stabil planerbar elproduktion och inte ström lite hipp som happ när det eventuellt blåser. Det kan inte vara rimligt att Horn och Hycklingebor ska tvingas betala med sin livsmiljö för att pengar ska strömma in i fickorna på norrmannen Fred Olsen. 

Att Riddarhuset hävdar att de ej skulle tjäna en krona på att upplåta marken för denna vindkraftsindustri kunde vi läsa om i Corren häromdagen. Om det stämmer måste det ju vara ett väldigt enkelt beslut för Riddarhuset att fatta. Vi uppmanar Riddarhuset att säga nej till Fred Olsens planer om att tillintetgöra vår livsmiljö. Tänk vilken viktig roll i historien Kammarjunker Pauli kan komma att få spela. Då skulle det faktum att han testamenterade marken till Riddarhuset innebära att han får rädda livsmiljön för så många människor i bygden nu år 2023! Vi är helt övertygade om att det är arvet han velat lämna efter sig.