Djurindustrin – elefanten i rummet

I dag är de flesta människor medvetna om vad som sker på svenska djurfabriker. Konsumenter känner till att djur far illa samtidigt som de fyller sina varukorgar med kött, ägg och mejeriprodukter.

"Varför ska djuren utsättas för allt detta lidande när vi kan välja att äta en växtbaserad kost?", undrar insändarskribenten, som bland annat kritiserar fågelbranschen.

"Varför ska djuren utsättas för allt detta lidande när vi kan välja att äta en växtbaserad kost?", undrar insändarskribenten, som bland annat kritiserar fågelbranschen.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Insändare2021-11-30 16:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att köpa animalier innebär ett stödjande av djurindustrin, trots att du väljer att blunda för djurens hårda verklighet. Vill du stödja en bransch som innebär att djur systematiskt far illa?

Det finns otaliga exempel på grymheter mot djur som sker helt lagligt i vårt land.

Grisar som tvingas leva sina korta liv inomhus på hårda betonggolv och som bedövas genom att skickas ner i plågsamma koldioxidschakt före slakt, 15 000 tuppkycklingar som dödas varje dag i äggindustrin då de anses vara en biprodukt, kalvar som separeras från sina mammor och placeras i ensambox för att människor ska konsumera mjölken och kycklingar som är så sönderavlade att de knappt orkar bära upp sin egen kropp.

Varför ska djuren utsättas för allt detta lidande när vi kan välja att äta en växtbaserad kost?

Det är hög tid att prata om elefanten i rummet och hur dina val påverkar djuren. Som konsument kan du fortsätta att blunda för det som sker på djurfabrikerna eller också kan du välja en kost som inte är på djurens bekostnad. Numera finns en uppsjö av djurvänliga produkter, exempelvis veganska mejeriprodukter, äggersättning och fantastiskt goda köttsubstitut. 

Och handen på hjärtat, är det verkligen gott att äta en skinksmörgås eller dricka ett glas mjölk när man tänker på hur illa djuren far?