Särskilt blir detta tydligt när man jämför vilken service och utbud som en lågskattekommun får jämfört med en högskattekommun. Enkelt uttryck som någon sa ”Vad får vi för pengarna” ?
Att beröra en sådan viktig sak som kommunernas självstyre och dess hantering av skattemedlen, är naturligtvis helig mark men också väldigt gammal! Kanske är det ett föråldrat sätt att varje kommun ska hantera skatteuttaget, när den inte själv i stora delar, kan eller får prioritera sin egen verksamhet. Ta till exemel skolans värld. Kommunen måste erbjuda förskola efter vissa principer. Samma sak gäller äldre- och handikappomsorg och en hel del annat som ligger inom socialtjänstens lagstyrda uppdrag. Bara dom här få exemplen visar hur omgärdat och begränsat det blir att göra kommunala prioriteringar.
Det är verkligen både svårt och snart ohållbart att förklara för en medborgare i en högskattekommun varför vi har en mycket sämre service som vi ska betala mer för än en lågskattekommun. Det går inte hem i stugorna att säga, att prioriteringar i den lokala budgeten är begränsad på grund av att alla kommuner måste förhålla sig till sociallagen, skollagen med mera och att den slant som blir över när lagarna är uppfyllda, kan den lokala politiken tvista om, ddet vill säga medborgarnas rättigheter!
Min övertygelse är att vi närmar oss en punkt där hela landets skattekraft måste samordnas. Helt enkelt därför att annars kommer klyftorna mellan medborgarna bli för stora på grund av var man bor! Det kan inte vara rätt med ett sådant system!
Kort sagt, kommunalskatten har gjort sitt och är helt enkelt ett föråldrat system som måste ändras i grunden. Istället för att försöka fixa till problemen med ett gammalt utjämningssystem, glesbygdsavdrag med mera, är det dags att låta staten ta in inkomstskatten och fördela efter parametrar som utjämningssystemet en gång var tänkt för! Antal invånare i en kommun/region med mera. Då kanske även Vimmerby kommun skulle ha råd med en egen kulturskola, för att bara ta ett exempel.