Den som är satt i skuld är icke fri

Sverige verkar drabbas av en djupare lågkonjunktur under nästa år än vad många hade trott. En av orsakerna är att svensken är så hårt skuldsatt och för att få råd med höjda räntor så drar vi in på övrig konsumtion som resulterar att det drar ner hela ekonomin i landet.

Alla ska hjälpas åt i tuffa tider, men tittar man på tv-reklamen finns inget som tyder på att det är lågkonjunktur, menar insändarskribenten.

Alla ska hjälpas åt i tuffa tider, men tittar man på tv-reklamen finns inget som tyder på att det är lågkonjunktur, menar insändarskribenten.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Insändare2023-04-16 05:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När elen gick upp fick vi sent omsider ett elstöd, när räntorna går upp – ska vi då få ett räntestöd? Eller ett drivmedelsstöd? Eller ett matstöd när matpriserna skenar i höjden? Hur har de tänkt fortsättningen när våra pengar inte räcker till?

De familjer som låg på gränsen innan ligger nu ett stycke under den gränsen och många kommer kanske får gå ifrån sina hus och hem. Vanliga barnfamiljer går till Frälsningsarmén och hämtar mat. Vad kommer det att bli för välfärd? Barn och ungdomar äter mer mat i skolan dagarna runt helgerna och frukost har börjat serveras. Fler och fler hamnar hos kronofogden. Hur ska detta sluta?

När det gäller överbelåningen som många har gjort – hur kunde det gå så? Har folk fått storhetsvansinne? Ska folk försöka ha allting bland villakvarteren och på campingplatserna? Har man blivit grundlurad av låga räntor, mycket reklam och tv-program om "drömhus"? 

I såna här kristider så tycker man att alla ska vara med och lösa det här. Men de enda som tydligen inte vet om att det är kris är de som ligger bakom radio- och tv-reklam, här fortsätter man att pumpa ut reklam om att köpa nya bilar, fantastiska mobilabonnemang, utlandsresor och att bli miljonär på nätcasino.