Dyr hemtjänsttaxa – om man blir sjuk fel dag i månaden

Att pensionärer får betala full hemtjänsttaxa, om de blir inlagda på sjukhus fel dag i månaden är galet, tycker insändarskribenten. "Jag tycker det är som att kommunen roffar åt sig pengar från fattiga pensionärer".

Full hemtjänsttaxa även för dagar man inte varit hemma, plus sjukvårdskostnader och den vanliga hyran. Dyr byråkrati som drabbar fattiga pensionärer, menar insändarskribenten.

Full hemtjänsttaxa även för dagar man inte varit hemma, plus sjukvårdskostnader och den vanliga hyran. Dyr byråkrati som drabbar fattiga pensionärer, menar insändarskribenten.

Foto: Bertil Ericson / TT

Insändare2022-03-13 12:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min mamma, som är gammal, har hemtjänst och betalar den högsta taxan. Hon behöver mycket hjälp. Mamma blev inlagd på sjukhus i mitten av en månad och var där till mitten av nästa månad, alltså fyra veckor.  Hon blev alltså inte sjuk den första i den månaden och hade hjälp sex timmar den dagen. Sex timmar blir det snabbt, när varje gång de går in genom dörren och är där fem minuter för att ge en tablett, räknas som en påbörjad halvtimme. Eftersom hon då fått dessa sex timmar, fem minuter åt gången, under den första halvan av månaden räknas det som full månad, lika med månaden efter. Alltså ska mamma betala full hemtjänst på 2 139 kronor plus sjukhuskostnaden plus sin hyra hemma. Går det ihop med den lilla pensionen pensionärer har? Pensionärer ska tydligen inte överleva om de blir sjuka.

Kom nu ihåg alla pensionärer: om ni ska bli sjuka och måste in på sjukhus – se till att bli det den första dagen i kalendermånaden, och var kvar till den sista, för att slippa dessa hutlösa räkningar. Jag tycker att det är som att kommunen roffar åt sig pengar från fattiga pensionärer, som har jobbat hela sitt liv.

Är det ingen bland de ansvariga på kommunen som reagerar? Har de inga föräldrar? Just det, med de löner de har kanske de kan hjälpa de sina. Men jag, som anhörig kommunanställd med kommunal lön, kan inte hjälpa till – hur mycket jag än vill. Så ni som tar besluten, tänk efter!

En eloge till alla som jobbar inom vård och hemtjänst, som sliter som djur och har bråttom, bråttom. Jag anser att det är biståndshandläggarnas och chefernas fel. Det går inte att lova att hemtjänsten ska komma en gång i timmen när det inte finns personal. Men det är klart man kan lova, när man inte vet hur verkligheten ser ut. Ni som beviljar, och ni chefer inom Vimmerby kommun – ta er en månad och gå ut och jobba inom hemtjänsten och se verkligheten. Slår vad om att ni går hem efter tre timmar.

Det finns så mycket att ta upp, så man blir mörkrädd. Jag har fått som svar "att om anhöriga inte lägger er i, så blir det nog bra". Till exempel vid de flertal tillfällen när personen ifråga kommer hem från sjukhusvistelse– då kan man bli uppringd två timmar innan med beskedet "hon kommer hem, kan du möta upp?" Undrar om det finns "spöken" som ser till att fylla upp kylskåpet och fixa annat som behövs. 

I den här kommunen ska man faktiskt vara frisk för att klara av att vara sjuk.