Oetiskt att påstå att bidrag lönar sig

Synen på försörjningsbidrag är ofta felaktig, menar socialsekreteraren Ewaleena Sundström. Ett upprört inlägg hon skrev på sociala medier inför valet 2018 har nu, till hennes förvåning, fått stor spridning igen. "Men det är bra, det här är ännu mer aktuellt nu, när regeringen vill införa bidragstak."
Synen på försörjningsbidrag är ofta felaktig, menar socialsekreteraren Ewaleena Sundström. Ett upprört inlägg hon skrev på sociala medier inför valet 2018 har nu, till hennes förvåning, fått stor spridning igen. "Men det är bra, det här är ännu mer aktuellt nu, när regeringen vill införa bidragstak."

Att det inte skulle löna sig bättre för den som får försörjningsbidrag att arbeta är en lögn, menar insändarskribenten. "Det är inte mycket pengar att leva på, det lönar sig inte alls och är det yttersta skyddsnätet när det inte finns några försörjningsmöjligheter", skriver hon

Insändare 18 juni 2023 05:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här inlägget skrev jag på sociala medier i augusti 2018,  efter partiledarutfrågningen som sändes i SVT1 inför valet. Till min förvåning har det blivit viralt nu, flera år senare. Det är dock bara bra, eftersom jag tycker att mitt inlägg fortfarande är korrekt – och ännu mer aktuellt, då regeringen nu vill införa bidragstak. Jag menar att detta är ett vansinne, mot de mest marginaliserade. Och kanske finns det fortfarande de som inte riktigt vet hur det fungerar med försörjningsstöd...

Jag kokar av ilska. En partiledare, moderaternas Ulf Kristersson, sitter och diskuterar försörjningsstöd. Han säger socialbidrag, fast det heter inte ens det idag. Han påstår att det för bidragstagare inte lönar sig att arbeta. Han påstår att när man staplar olika bidrag på varandra som barnbidrag, underhållsstöd, bostadsbidrag och socialbidrag, så lönar det sig att inte arbeta. 

Nu måste vi socionomer reagera! Jag arbetar som socialsekreterare med ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd. Kristersson går ut med helt felaktig information. Barnbidrag, underhållsstöd, studiebidrag, bostadsbidrag med mera räknas in som inkomster och en beräkning görs. Du får inte försörjningsstöd utöver dessa bidrag. Det är till och med så att om du har försörjningsstöd och någon sätter in till exempel 1 000 kronor på ditt konto, så räknas även det in som inkomst! Du får aldrig mer än riksnormen, som är lika över hela landet.

Det är inte mycket pengar att leva på, det lönar sig inte alls och är det yttersta skyddsnätet när det inte finns några försörjningsmöjligheter. Du måste dessutom göra allt för att bli självförsörjande och stå till arbetsmarknadens förfogande. Du kan inte plocka ut försörjningsstöd varje månad utan flertalet kontroller och åtgärder, du måste ansöka varje månad och redovisa inkomster och utgifter, du måste redovisa vad du gör för att bli självförsörjande och så vidare. Med andra ord, en ny prövning görs varje månad.

Det är oerhört skrämmande när en partiledare i ett av de största partierna går ut med helt felaktig information, då tror ju många på det. Det är dessutom en kränkning mot oss socialsekreterare och våra klienter. Vi kan vårt arbete, som är komplext, vi har kompetensen och arbetar utifrån Socialtjänstlagen.

Fy, som vanligt en kass syn på de mest utsatta i samhället av högern som dessutom går ut med helt felaktig information. Du som arbetar och dessutom har till exempel barnbidrag och bostadsbidrag (bostadsbidraget är inkomstbeprövat) får dessa bidrag utöver din lön. Det får inte den som har försörjningsstöd, bidragen räknas som en inkomst.

Det är dessutom ett oetiskt sätt att vilseleda väljare på.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa